Va fi televiziunea „inghitita” de Internet?

Daca acum mai bine de 20 de ani cele 2 medii erau la poluri opuse și fiecare domina o felie din public, astazi lucrurile arata total diferit. Televiziunea a aparut acum mai bine de 100 de ani, iar in scurt timp a devenit o sursa veritabila de informare si divertisment. Internetul a aparut in vietile noastre acum 60 de ani, in SUA cand s-a format „prima retea galactica” a calculatoarelor. Deisgur, Internetul de acum 60 de ani era total diferit si nu avea puterea celui din zilele noastre. Ultimii 20 de ani au marcat o evolutie rapida si spectaculoasa a acestuia.

Televiziunea, un titan care nu se da batut

Dupa Revolutia din decembrie 1989, televiziunea din Romania a cunoscut o expansiune in ceea ce priveste numarul de canale TV – ProTV, Antena 1, PrimaTV, AtomicTV. Mai mult decat atat, continutul era diversificat devenind astfel principala sursa de informare si divertisment. Timp de multi ani, majoritatea romanilor isi luau informatiile din jurnalele de stiri difuzate la TV. Stiri, date meteo, interviuri sau emisiuni, toate acestea se gaseau la o simpla apasare de buton. Ne amintim cu nostalgie de show-uri celebre precum „Surprize, Surprize”, „Duminica in familie”, „Ciao Darwin” sau „Te uiti si castigi”.

Evolutia a fost constanta in materie de emisiuni bazate pe formate internationale. Emisiuni precum „Vocea Romaniei”, „X Factor”, „Romanii au Talent” au stabilit recorduri de audienta si au aratat ca si la noi se poate face un altfel de divertisment. Romanii au avut un apetit ridicat si pentru scandalurile si emisiunile cu si despre personaje mondene. De asemenea, posturile TV au investit masiv in studiouri moderne, lumini, grafica si echipamente speciale pentru redarea unui continut cat mai calitativ.

Internetul, un rival (prea) greu de invins

Cine ar fi crezut acum 60 de ani ca Internetul va ajunge principalul rival al televiziunii? Ei bine, lucrurile se pare ca merg in aceasta directie. In ultimii ani puterea televiziunii a fost eclipsata, chiar subrezita de online. Pentru multi oameni principala sursa de informare si divertisment nu mai este televiziunea, ci telefonul. Aparitia platformelor de streaming TV precum Netflix sau HBO Max care au venit cu un continut variat „au rapit” o parte din publicul televiziunii clasice. Pentru a face fata unui eventual exod, televiziunile si-au lansat site-uri online sau chiar platforme pentru redarea continutului in avans exclusiv celor care platesc abonament.

Nu poti pleca cu televizorul peste tot. Din nevoia de portabilitate au aparut canalele TV online gratuite. Doritorii pot urmari live continutul de pe TV pe telefon, tableta sau laptop. Avantajul programelor TV online este ca pot fi urmarite din orice colt al planetei. Utilizatorii au nevoie doar de o conexiune buna la Internet.

Astazi, toate canalele si emisiunile TV au pagini oficiale de Facebook sau Instagram. Continutul difuzat pe TV este postat si acolo, alaturi de alte informatii care nu ajung pe micile ecrane.

Aruncand o privire peste public, analizele arata ca oamenii in varsta au ramas si vor ramane fideli televiziunii clasice, in timp ce tineretul se axeaza mai mult pe Internet. Sunt sanse slabe ca mediul online sa inghita complet, definitiv si iremediabil televiziunea. „Clasicul moare niciodata”, spune o veche vorbă, iar din acest motiv, televizunea clasica nu se va muta in totalitate pe Internet.