5 momente când trebuie să mergi la un consult optometric

A trecut ceva timp de la ultimul control optometric? Ai experimentat unele dificultăți de vedere sau dureri de cap? Ai sesizat disconfort ocular și oboseală? Dacă ai răspuns „DA” la una dintre aceste întrebări, trebuie să știi că este timpul să mergi la un consult optometric. Este important să faci controale regulate ale vederii, chiar și în absența simptomelor evidente, pentru a depista problemele de vedere în stadii incipiente și pentru a-ți menține sănătatea oculară.

1. Dificultăți de vedere

Dificultățile de vedere pe care le poți sesiza, în cele mai neobișnuite momente, se referă la vedere încețoșată sau dublă, probleme legate de a observa clar la distanță sau de aproape obiectele sau schimbări în percepția culorilor. Aceste semne sunt adesea subtile și pot fi ușor ignorate sau atribuite altor cauze, cum ar fi oboseala sau stresul. Însă, neglijarea lor ar putea duce la deteriorarea vederii pe termen lung.

Orice schimbare în acuitatea vizuală necesită evaluare și posibilă corectare. De aceea îți recomandăm să programezi o consultație optometrică în Cluj-Napoca. Optometristul va face o evaluare generală a sănătății ochilor și va realiza un test de acuitate vizuală pentru a evalua claritatea vederii. În funcție de rezultate, specialistul poate recomanda diverse soluții de corectare a vederii, cum ar fi ochelarii sau lentilele de contact.

2. Durere sau disconfort ocular

Durerea sau disconfortul ocular pot fi simptome ale unor probleme de sănătate serioase și nu ar trebui ignorate. Unul dintre principalii vinovați pentru aceste simptome este utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale. O altă cauză comună este infecția oculară, cum ar fi conjunctivita. Alergiile pot, de asemenea, provoca disconfort ocular.

Problemele de vedere nediagnosticate, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, pot cauza, de asemenea, disconfort ocular. Aceste condiții pot fi corectate cu ochelari de vedere sau lentile de contact, dar este esențial să fie diagnosticate în timp util.

3. Frecvente dureri de cap

Durerile de cap frecvente pot fi, adesea, un semn al problemelor de vedere. Pentru că unele afecțiuni oculare nu sunt depistate la timp, iar simptomele fie nu sunt vizibile, fie sunt ignorate, ochii pot depune efort pentru clarificarea imaginilor, motiv pentru care durerile de cap pot fi intense. 

Dacă durerile de cap se agravează după citire, scriere sau alte activități care necesită efort vizual, ar trebui să mergi la un consult optometric.

4. Vârsta înaintată

Înaintarea în vârstă reprezintă un factor de risc major pentru diverse probleme de vedere. Acest lucru se explică prin faptului că, pe măsură ce îmbătrânești, structura ochilor se schimbă, afectând în mod direct capacitatea de a vedea clar și corect.

Având în vedere creșterea riscului de probleme de vedere odată cu înaintarea în vârstă, se recomandă un control optometric anual. Pentru cei care se confruntă cu unele afecțiuni de vedere diagnosticate, recomandarea poate fi chiar mai frecventă. Controlul de specialitate poate ajuta la identificarea și tratarea precoce a problemelor, reducând astfel șansele de complicații sau de pierdere a vederii.

În plus, acolo unde există o prescripție medicală pentru ochelari, examenul optometric regulat contribuie la monitorizarea stării de sănătate oculară și la prevenirea agravării problemelor. De asemenea, controlul de specialitate are ca scop și ajustarea dioptriilor conform evoluției tulburării de vedere. Poți alege să mergi în magazinul de optică Lensa Cluj Mărăști pentru schimbarea ochelarilor!

Înaintarea în vârstă presupune, în multe cazuri, prezența unor boli cronice care pot să își pună amprenta și asupra vederii. Tratarea corectă a acestora poate ține sub control afecțiunile, astfel încât vederea să nu fie afectată temporar sau iremediabil.

5. Pierderea bruscă a vederii, parțială sau totală

Este extrem de importantă o reacție rapidă în cazul apariției unei astfel de situații. Sunt momente în care te poți trezi că îți pierzi parțial vederea, adică o parte a câmpului vizual este obturată de o pată neagră. În alte condiții, pierderea bruscă a vederii este totală și un motiv serios de îngrijorare. De fapt, vorbim, în ambele cazuri, de urgențe medicale, pentru care ajutorul de specialitate este necesar, în cel mai scurt timp. În caz contrar, se poate ajunge la pierderea iremediabilă a vederii.

Deși unele dintre simptomele descrise în acest material nu sunt neapărat îngrijorătoare, controlul optometric este un bun prilej de a vedea dacă ochii tăi sunt bine și dacă vederea îți este sau nu afectată de unele probleme. În situația în care diagnosticul stabilit de optometrist confirmă prezența unei afecțiuni de vedere, specialistul îți va oferi tratamentul adecvat și sfaturi personalizate nevoilor.