Obiceiuri zilnice care îți afectează sănătatea orală și ce trebuie să faci

Obiceiuri zilnice care îți afectează sănătatea orală și ce trebuie să faci

Sănătatea orală este importantă nu doar pentru a avea un zâmbet frumos, dar și pentru starea de sănătate a întregului organism. De aceea, este important a ști cum să-ți îngrijești dinții și să adopți obiceiuri care să prevină afecțiunile de la nivelul cavității bucale. Citește acest articol și află care sunt cele mai nocive obiceiuri pentru dinții tăi și cum să le eviți. 

Igiena orală

O bună igienă a dinților este esențială pentru un zâmbet sănătos. Deși pare simplu, există o multitudine de greșeli pe care oamenii le fac în timpul periajului, precum:

  • nu periază dinții zilnic;
  • aplică o presiune crescută asupra periuței de dinți;
  • utilizează mișcări incorecte de periaj.

O igienă necorespunzătoare poate determina apariția unor patologii, precum:

  • halena (mirosul neplăcut al gurii);
  • cariile dentare;
  • aftele bucale.

Pentru a te asigura că ai o igienă optimă, urmează următoarele recomandări:

  • periază dinții de cel puțin două ori pe zi;
  • folosește o periuță electrică sau manuală cu peri moi;
  • periază cu blândețe toate suprafețele dentare;
  • utilizează o pastă de dinți bogată în substanțe minerale și fluor;
  • folosește ața dentară sau dușul bucal înainte de fiecare periaj. 

Consumul excesiv de zahăr

Zahărul reprezintă o sursă excelentă de hrană pentru bacteriile din cavitatea bucală. În urma metabolismului acestuia, bacteriile elimină compuși acizi, care degradează smalțul dentar. În acest mod, apar cariile dentare. Acestea pot fi tratate, dacă consultul medical este realizat periodic. În stadiile avansate, medicul stomatolog nu mai poate salva dintele și acesta este extras. Remedierea zâmbetului în astfel de situații se face prin utilizarea de implanturi dentare. Acestea au o durată de viață lungă, sunt foarte asemănătoare dinților naturali, dar implică proceduri medicale costisitoare. 

Consumă cantități scăzute de alimente bogate în zahăr, precum prăjiturile sau băuturile carbogazoase. De asemenea, spală-te pe dinții imediat ce ai consumat preparate cu zahăr. 

Fumatul

Efectele nocive ale fumatului apar la nivelul întregului organism, nu doar în cavitatea bucală. Substanțele din fumul de țigară pătează dinții și contribuie la apariția halenei. În plus, fumătorii au un risc mai crescut de a dezvolta afecțiuni gingivale, precum parodontoza, ca urmare a inflamației gingiei. 

Este recomandat a renunța la fumat. Întreabă medicul care sunt pașii pentru a scăpa de acest obicei. 

Bruxismul

Bruxismul sau scrâșnitul dinților este un obicei care poate determina multe neplăceri la nivelul dinților. Acesta poate conduce la:

  • erodarea smalțului dentar;
  • fisuri dentare;
  • afectarea articulației temporo-mandibulare;
  • durere.

Dacă ai observat că ai obiceiul de a scrâșni dinții, mergi la medicul stomatolog. Acesta îți va recomanda purtarea unor gutiere, care să prevină efectele nocive ale bruxismului.

Folosirea dinților pentru a deschide ambalaje

Dinții au o duritate ridicată. Cu toate acestea, nu este recomandat a fi utilizați pentru deschiderea ambalajelor. În timp, smalțul dentar se subțiază, dinții devin mai fragili și pot apărea fisuri dentare sau carii. 

Un alt obicei nesănătos este onicofagia sau roaderea unghiilor. Acesta prezintă un risc crescut de apariția a afecțiunilor dentare și a infecțiilor tegumentare la nivelul degetelor. Întreabă un medic sau un psiholog care sunt metodele potrivite pentru a renunța la acest obicei. 

Menținerea integrității dinților este foarte importantă pentru un zâmbet frumos. Pentru aceasta este important a renunța la obiceiurile care pot afecta sănătatea cavității bucale și a le înlocui cu obiceiuri sănătoase. Pentru sfaturi personalizate, consultă un medic stomatolog.