Liza manuala: Sfaturi și trucuri pentru o utilizare corectă

liza manuala
liza manuala

Un transpalet manual, cunoscut și sub denumirea de liza manuala, este un echipament utilizat în industria logistică și de depozitare pentru a manevra și transporta încărcături pe paleți.

Acesta funcționează pe baza forței fizice a operatorului și nu prezintă un motor electric sau alte surse de alimentare. Un transpalet manual este alcătuit din:

 • două furci pentru ridicarea paleților;
 • un sistem de roți cu ajutorul căruia se poate manevra liza;
 • un sistem de pompare manuală cu care se pot ridica furcile și încărcătura.

Operatorul utilizează mânerul pentru a ridica și coborî furcile, iar prin pomparea mânerului, presiunea hidraulică crește și permite ridicarea încărcăturii.

Cum să alegi o liza manuala de calitate?

Transpaletul manual este proiectat pentru a fi ușor de manevrat și controlat, permițând operatorului să transporte încărcătura în spații înguste și să realizeze manevre precise, evitând riscurile asociate cu ridicarea. Însă, acestea trebuie să fie utilizate în anumite condiții pentru a obține eficiență maximă.

 1. Verifică liza manuala înainte de utilizare

Înainte de a te folosi de transpaletul manual, asigură-te că este în stare bună de funcționare. Verifică starea roților, a mânerului și a sistemului hidraulic. Verifică și funcționalitatea frânei și a sistemului de direcție pentru a te asigura că toate merg ca unse.

 1. Folosește echipamentul de protecție

Înainte de a începe să te bucuri de avantajele ei, asigură-te că porți echipamentul de protecție adecvat, care include:

 • căști de protecție;
 • încălțăminte sigură;
 • salopetă de protecție realizată dintr-un material mai dur.

 Este important să protejezi atât pe tine, cât și ceilalți oameni din zonă.

 1. Încarcă corect paleții

Asigură-te că încărcătura din liza manuala este stabilă și se află în centrul paletului ce urmează să fie transportat. Distribuie greutatea uniform pentru a menține stabilitatea în timpul transportului. Evită depășirea capacității de încărcare a transpaletului.

 1. Folosește-te corect de tehnica de ridicare

Stai în fața mânerului transpaletului și apucă-l ferm cu ambele mâini. Înclină-te în față, folosind greutatea corpului pentru a pompa mânerul și a ridica furcile. Ridică încărcătura suficient de sus deasupra solului pentru a evita obstacolele.

 1. Manevrează transpaletul corespunzător

Folosește mânerul pentru a direcționa transpaletul în direcția dorită. Învață să manevrezi cu grijă și precizie pentru a evita coliziunile cu obstacolele și pentru a menține echilibrul încărcăturii.

 1. Transportă încărcătura în condiții sigure

Asigură-te că drumul de transport este liberă și lipsit de obstacole. Evită virajele bruște și menține o viteză moderată. Înainte de a traversa uși sau zone de trecere, asigură-te că sunt deschise suficient de larg pentru a permite trecerea transpaletului în condiții de siguranță.

 1. Descarcă marfa corect

Ghidează cu atenție transpaletul spre locul de descărcare și coboară încărcătura într-un mod controlat și sigur. Asigură-te că persoanele din jur sunt în siguranță și că nu există riscul de prăbușire a mărfii.

 1. Întreține corespunzător liza manuala

Efectuează întreținerea regulată a transpaletului manual pentru a menține performanța și siguranța acestuia. Verifică nivelul uleiului hidraulic și, dacă este necesar, completează-l conform instrucțiunilor producătorului. Curăță și inspectează regulat roțile, furcile și mânerul pentru a detecta eventualele daune sau uzura și înlocuiește piesele defecte. 

 1. Instruiește-ți personalul

Asigură-te că personalul care utilizează transpaletul manual este instruit corespunzător în privința utilizării și siguranței. Furnizează instrucțiuni clare și practici de lucru sigure, și organizează sesiuni de formare periodică pentru a menține personalul la curent cu cele mai recente proceduri și reglementări.

 1. Respectă regulile de siguranță

Urmează întotdeauna regulile de siguranță specifice locului de muncă și asigură-te că și personalul le respectă. Acest lucru include purtarea echipamentului de protecție, evitarea supraîncărcării transpaletului și respectarea limitelor de viteză.

O liza manuala poate fi un instrument util și eficient în activitățile de logistică și depozitare, dar este esențial să fie utilizat în mod corespunzător pentru a minimiza riscul de accidente și daune materiale.

Tagged: