Investigația de tip EKG – pentru siguranța inimii tale

EKG clinica eminescu
EKG clinica eminescu

Starea inimii poate influența sănătatea generală a organismului și tocmai din acest considerent este important ca un specialist să o monitorizeze periodic pentru a putea depista din timp orice neregulă. Există diferite seturi de analize și examene care se pot efectua în acest sens printre care și investigațiile de tip EKG care furnizează informații importante despre modul în care funcționează inima.

Ce este un EKG și cum funcționează? 

Examenul EKG sau electrocardiograma este un tip de investigație a inimii non-invazivă care oferă specialistului informații prețioase cu privire la ritmul cardiac și eventuale tulburări prezente. Totodată ajută la depistarea leziunilor prezente sau a modificărilor structurale cardiace.

Există trei tipuri de EKG care se pot efectua în cadrul unei clinici specializate de cardiologie: EKG de repaus; EKG de efort și EKG Holter. În funcție de fiecare caz în parte și de simptomele acuzate, se poate recurge la unul dintre acestea pentru a putea obține rezultate cât mai concludente.

Procesul de realizare a tehnicii EKG este unul foarte simplu, care nu provoacă disconfort pentru pacient. Se poziționează electrozi sau ventuze speciale pe piept, conectate la un aparat de monitorizare, care vor înregistra fiecare bătaie și semnal electric generat de inimă, iar în doar câteva minute sunt gata graficele detaliate pentru interpretare.

Cum te pregătești pentru o investigație EKG?

Deși este o procedură simplă, o pregătire corespunzătoare ajută la generarea unor rezultate cât mai precise. Este indicat ca în ziua dinaintea procedurii să te relaxezi și să te odihnești, pentru ca inima ta să nu fie suprasolicitată sau dereglată de la activitatea sa normală. De asemenea, evită stresul și activitatea fizică cu cel puțin câteva ore înainte să te prezinți la examen. Se recomandă să eviți și să aplici orice fel de textură grasă sau densă care ar putea afecta aderența ventuzelor pe piept. 

Când ai nevoie de o investigație ECG?

Examenele ECG se efectuează la recomandarea medicului cardiolog și, de regulă, fac parte dintr-o listă amplă de investigații de rutină. Totuși, există simptome care impun realizarea urgentă a procedurii pentru a putea depista cauza declanșării acestora. Dacă resimți dureri în zona pieptului, amețeli și stări de confuzie, palpitații sau puls rapid, slăbiciune și oboseală accentuate sau dificultăți de respirație, este necesar să te prezinți cât mai repede în cabinetul unui specialist pentru a depista problema și a evita agravarea situației.

Ce poate dezvălui această investigație?

O interpretare EKG corectă poate furniza informații vitale despre starea de sănătate a inimii tale. În cazul în care există o problemă, o tulburare sau o afecțiune cardiacă, aceasta poate fi depistată foarte ușor printr-un astfel de examen de rutină. Ritmul cardiac este un indice principal în acest sens, orice aritmie fiind semn al unei dereglări care trebuie investigată îndeaproape.

Odată cu efectuarea unei astfel de proceduri se poate depista dacă există riscul de fibrilație atrială; tulburările blocului de ramură sau a blocului atrio-ventricular; infarct miocardic sau ischemie miocardică; hipertrofie ventriculare etc.

Cum te poate ajuta Clinica Eminescu 100?

Este important ca astfel de investigații să le realizezi într-un mediu specializat și controlat în așa fel încât să ai garanția unor rezultate concludente. Dacă alegi să realizezi electrocardiograma la clinica Eminescu 100, vei avea parte de tratament excepțional din partea unei echipe de profesioniști care face eforturi constante a pune sănătatea ta pe primul loc.

Mai mult decât atât, aici te bucuri de un preț EKG foarte avantajos pentru ca factorii financiari să nu reprezinte un impediment în acest sens. 

La Clinica Eminescu 100 totul este stabilit în așa fel încât să îți poți efectua un ECG în București în condiții optime, rapid și fără griji!