Factorii UVA și UVB: Ce trebuie să știi pentru o protecție solară eficientă? 

Expunerea prelungită la soare fără o protecție adecvată poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este important să înțelegi modul în care acționează factorii UVA și UVB asupra pielii, pentru a putea alege o protecție solară eficientă. Mai jos poți descoperi o parte dintre aceste diferențe și poți afla mai multe despre impactul acestor factori asupra pielii. Astfel, vei putea să te protejezi mai eficient împotriva efectelor nocive ale soarelui! 

Ce sunt factorii UVA și UVB și impactul lor asupra pielii 

Razele ultraviolete, un fenomen natural emis de soare, ajung la suprafața Pământului în fiecare zi. Atât radiațiile UVA (ultravioletele A) cât și UVB (ultravioletele B) au efecte asupra pielii, dar diferă în funcție de adâncimea la care pătrund în piele. 

Razele UVA afectează straturile inferioare, ale dermului și pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, riduri, pete închise la culoare pe față, gât sau decolteu. Radiațiile UVB, în schimb, afectează stratul exterior, epiderma, fiind responsabile în principal pentru arsurile solare. 

Expunerea prelungită la ambele tipuri de raze ultraviolete poate crește însă riscul de cancer de piele. Din acest motiv este necesar să folosești produse care pot bloca ambele tipuri de radiații. Pentru a te proteja eficient alege cremele cu protecție solară cu spectru larg, ce oferă protecție atât împotriva UVA cât și UVB. 

Cum funcționează cremele cu protecție solară? 

Cremele cu SPF formează pe piele un ecran protector care fie blochează, fie absoarbe razele ultraviolete, în funcție de tipul de filtru solar folosit. Practic, există două tipuri de filtre – sau de ingrediente – protectoare: fizice și chimice. Filtrele fizice rămân pe suprafața pielii și reflectă razele solare, în timp ce ingredientele chimice sunt absorbite în piele, unde absorb razele ultraviolete și le transformă în căldură inofensivă. 

Ambele tipuri de filtre sunt eficiente, dar pot fi preferate în anumite situații. Alegerea corectă depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de piele, nivelul de expunere la soare și activitățile pe care le vei desfășura. De exemplu, dacă ai pielea sensibilă, ar trebui să optezi pentru o cremă cu filtre fizice, deoarece acestea sunt mai puțin probabil să irite pielea. Este recomandat să alegi însă o cremă cu SPF care protejează împotriva ambelor tipuri de raze UV și care este rezistentă la apă dacă vei fi în contact cu apa sau transpiri frecvent.  

Importanța protecției solare pe tot parcursul anului 

Razele ultraviolete afectează pielea pe tot parcursul anului, indiferent de sezon sau condiții meteorologice. În plus, intensitatea razelor UV poate fi mai mare în anumite perioade, chiar dacă nu este vară, în special în zonele cu altitudine mare. Așadar, indiferent de anotimp, este important să folosești protecție solară adecvată, fie că faci sport, te plimbi sau lucrezi în aer liber. 

Ai în vedere și efectul cumulativ al expunerii solare! Daunele cauzate de soare se adună în timp, ceea ce înseamnă că protecția solară este necesară chiar și atunci când expunerea la soare este minimă sau intermitentă. 

Așadar, alege să te protejezi pe tot parcursul anului, nu doar în timpul verii sau în zilele însorite. Folosește o cremă cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, aplică pe piele cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși la soare și reaplică la fiecare două ore, după înot sau dacă transpiri frecvent. Încearcă să eviți orele de vârf, între 10 a.m. și 4 p.m., când razele soarelui sunt cele mai puternice și nu uita de haine cu protecție UV și pălării cu boruri largi, în special vara, pentru a proteja fața și gâtul. Rămâi protejat pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival!