Diagnosticarea tarzie, un risc major in afectiunile neurologice

In multe cazuri statisticile indica faptul ca pacientii se prezinta la medic pentru examinare de specialitate doar in momentul in care boala a avansat destul de mult. O astfel de situatie aduce riscuri semnificative pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni neurologice sau neurodegenarative.

Afectiunile de ordin neurologic pot fi diagnosticate tarziu fie pentru ca pacientul refuza sa mearga la medicul specialist, fie pentru ca simptomele resimtite nu sunt asociate cu o astfel de afectiune neurologica. Insa indiferent de motivul diagnosticarii tarzii, efectele se vor resimti pentru pacient. Din acest punct de vedere, programarea pentru o consultatie la un centru specializat in neurologie Bucuresti poate fi foarte utila in cazul unor simptome care pot fi asociate cu bolile neurodegenerative.

Cauze care duc la diagnosticul tarziu in afectiunile neurologice

Sunt mai multe cauze care in cele din urma pot duce la stabiliarea tarzie a unui diagnostic pentru pacientii cu afectiuni neurologice. Prima este amanarea consultatiei de specialitate. Uneori exista recomandarea unui medic generalist, dar pacientul refuza sa mearga la investigatia de specialitate. Alteori simptomele foarte evidente pot fi un argument suficient de solid pentru o programare la consultatie, dar pacientul amana constant o examinare neurologica.

O alta cauza frecvent intalnita se refera la simptomele care sunt confundate cu alte afectiuni medicale. Anumite manifestari sunt asociate cu problemele medicale provocate de oboseala sau stres. In alte cazuri simptomele sunt atribuite altor afectiuni medicale. Si implicit tratamentele prescrise sunt lipsite de eficienta, iar simptomele continua sa fie prezente. Insa atunci cand se realizeaza o examinare medicala de specialitate, confundarea simptomelor poate fi evitata si tratamentul prescris poate fi exact pentru afectiunea neurologica identificata.

In anumite situatii diagnosticul poate fi pus cu intarziere si datorita faptului ca investigatia sau examinarea neurologica nu este realizata cu atentie sau urmand toate etapele de specialitate. Daca evaluarea neurologica urmeaza doar etapele discutie medic-pacient si examinarea de specialitate, se poate ca afectiunea sa nu fie corect identificata.

In acest caz nu exista vreun tratament recomandat de catre specialistul in neurologie Bucuresti. Daca in schimb se va apela inclusiv la investigatii suplimentare precum electromiografie, investigatii cu rezonanta magnetica sau computer tomograf, atunci cel mai probabil diagnosticul va fi unul precis.

Cum alegi un centru medical specializat pentru neurologie?

Tine cont de aceste cauze care pot conduce la stabilirea cu intarziere a unui diagnostic in cazul afectiunilor neurologice. In situatia in care simptomele sau recomandarea unui medic generalist implica programarea pentru o consultatie neurologica, este important sa stii care sunt criteriile pentru a face cea mai buna alegere.

Primul criteriu este pregatirea si experienta echipei de medici neurologi. Este foarte important sa beneficiezi de servicii de calitate oferite de o echipa profesionista si specializata in astfel de servicii medicale. Al doilea criteriu il reprezinta dotarea centrului medical specializat in neurologie Bucuresti la care apelezi. Faptul ca vei avea acces la metode si tehnici moderne este un aspect care trebuie luat in considerare. Nu in ultimul rand reputatia si recenziile altor pacienti trebuie sa fie un criteriu care nu trebuie neglijat.

Tagged: