Conservarea furajelor: 5 metode și tehnici eficiente


Conservarea furajelor este o practică de bază în agricultură, ce implică utilizarea de metode și tehnici specifice pentru a prelungi durata de viață a furajelor și a menține calitatea lor nutrițională. Aceasta este deosebit de importantă în producția agricolă, deoarece asigură o sursă constantă de hrană pentru animale, indiferent de sezon. Iată cinci metode și tehnici eficiente de conservare a furajelor:

 1. Utilizarea foliilor pentru siloz
  Foliile pentru siloz sunt un material popular și eficient în conservarea furajelor. Acestea sunt disponibile în diferite grosimi și dimensiuni și sunt fabricate din materiale rezistente la razele UV, pentru a proteja furajele de deteriorarea cauzată de expunerea la soare. Foliile pentru siloz sunt impermeabile, asigurând astfel păstrarea umidității în interiorul silozului și prevenirea pătrunderii apei.

Aplicarea foliei pentru siloz necesită atenție și meticulozitate. Este important să se întindă folia uniform peste furajele din siloz, asigurându-se că aceasta acoperă complet și sigilează bine furajele. De asemenea, este recomandat să se folosească o metodă de fixare adecvată, cum ar fi utilizarea unor benzi de fixare sau a unor dispozitive speciale, pentru a asigura stabilitatea și siguranța foliei pe termen lung.

Beneficiile utilizării foliilor pentru siloz includ prevenirea pierderilor de nutrienți și a deteriorărilor cauzate de vreme, protecția împotriva mucegaiului și a dăunătorilor și îmbunătățirea calității furajelor.

 1. Acoperirea silozului cu plasă specială
  Acoperirea silozului cu plasă specială este un alt pas important în procesul de conservare a furajelor. Există mai multe motive pentru care este necesară acoperirea silozului cu o plasă de protecție, printre care:
  • aceasta ajută la protejarea furajelor de păsări, rozătoare și insecte. Ele pot cauza daune semnificative recoltelor, iar acoperirea cu plasă împiedică accesul lor la furaje. Astfel, se reduce riscul contaminării furajelor și se asigură o calitate superioară a acestora;
  • plasa pentru folie siloz oferă o protecție împotriva intemperiilor. Vremea neprielnică, precum ploaia sau zăpada, poate afecta calitatea furajelor și poate cauza pierderi semnificative. Plasa de protecție asigură o barieră suplimentară împotriva acestor condiții meteorologice și menține furajele într-o stare optimă.
  Aplicarea plasei trebuie făcută cu atenție, asigurându-te că aceasta este întinsă corect și fixată ferm pentru a asigura o protecție adecvată.
 2. Utilizarea sacilor de nisip pentru siloz
  Utilizarea sacilor de nisip pentru siloz este o altă metodă eficientă și practică de a asigura stabilitatea foliei de siloz și de a proteja furajele de deteriorare sau risipire. Procesul de utilizare a sacilor de nisip este relativ simplu:
  • sacii de nisip sunt încărcați cu nisip în cantități suficiente pentru a avea greutatea necesară pentru a menține stabilitatea foliei de siloz;
  • după ce sacii de nisip sunt pregătiți, aceștia sunt poziționați de-a lungul marginilor silozului și în alte puncte-cheie, de exemplu, în jurul zonelor sigilate. În acest fel, sacii de nisip asigură o presiune uniformă asupra foliei de siloz și previn riscul de ridicare sau deplasare a acesteia în caz de vânt puternic sau alte condiții meteorologice nefavorabile.
  Sacii de nisip sunt ușor de manipulat și pot fi utilizați în mod repetat, fără a necesita întreținere sau înlocuire frecventă.
 3. Folosirea sacilor siloz Silobag
  Saci de siloz reprezintă o alternativă la foliile pentru siloz. Aceștia sunt confecționați dintr-un material textil rezistent, care permite furajelor să respire, dar le protejează totodată de factorii externi. Scopul principal al sacilor siloz Silobag este de a asigura o conservare eficientă a furajelor, prevenind deteriorarea acestora prin expunerea la umiditate, aer, lumină sau dăunători.

Pentru a utiliza sacii siloz Silobag în procesul de conservare a furajelor, se începe prin umplerea acestora cu furajul dorit, proces care se realizează cu un utilaj de încărcare special pentru acest tip de saci, care previne risipirea furajelor și care face ca întregul proces să se desfășoare rapid și eficient.

Utilizarea sacilor siloz Silobag prezintă numeroase avantaje în procesul de conservare a furajelor, de exemplu:
• eficiența de conservare, deoarece sacii asigură o barieră eficientă împotriva factorilor externi care pot deteriora furajele;
• permit economia de spațiu, deoarece pot fi depozitați unul peste altul, ocupând mai puțin loc decât alte metode tradiționale de depozitare a furajelor;
• flexibilitatea de depozitare este și ea un avantaj, deoarece sacii pot fi amplasați în diverse locuri, în funcție de necesități;
• sacii Silobag sunt durabili și rezistenți, rezistând la condiții meteo extreme și la dăunători.

 1. Folosirea foliilor stretch pentru siloz
  Foliile stretch pentru siloz sunt o altă opțiune comună pentru conservarea furajelor. Acestea sunt fabricate dintr-un material elastic și rezistent, care se întinde pentru a se potrivi perfect pe furaje și a le proteja de aer și umiditate. Folosirea foliilor stretch pentru siloz asigură o etanșare strânsă și previne formarea mucegaiului și a altor bacterii.
  Implementând aceste metode și tehnici, se poate asigura o conservare de lungă durată și de calitate înaltă pentru furaje.

Sursă foto: shutterstock.com