Care sunt cauzele care favorizeaza boala Alzheimer si importanta consultatiei neurologice in aceasta afectiune degenerativa

Afectiunile neurodegenerative sunt foarte numeroase si de multe ori simptomele pot fi atribuite altor probleme medicale. Printre afectiunile cu o incidenta foarte mare in randul pacientilor diagnosticati cu probleme medicale neurologice se numara si boala Alzheimer. Vorbim despre una dintre principalele cauze pentru pacientii diagnosticati cu dementa.

Alzheimer este una dintre afectiunile neurodegenerative studiata si analizata de multe decenii. Insa chiar si in acest context, inca nu exista un tratament care sa ofere vindecare pentru aceasta afectiune neurologica. De cealalta parte, anumite tratamente de specialitate contribuie la incetinirea avansarii bolii sau la diminuarea simptomelor. Pentru ca in boala Alzheimer nu exista un tratament pentru vindecare, este important sa intelegem rolul consultatiei neurologice pentru aceasta afectiune degenerativa.

Factorii care contribuie la aparitia bolii Alzheimer

Conform studiilor de specialitate, la nivelul creierului pot fi observate o serie de modificari care au loc cu mult timp inainte ca primele simptome sa fie remarcate de pacient sau de cei apropiati acestuia, simptome de tipul pierderilor de memorie. Cele peste 100 de miliarde de celule nervoase sau neuroni, cum sunt numite, sunt conectate intre ele in functie de cat sunt de asemanatoare.

Celulele nervoase pot fi clasificate in functie de activitatile pentru care sunt folosite. Astfel avem neuroni care se concentreaza pe memorie, gandire, invatare sau simturile organismului. Functionarea acestor celule nervoase depinde de hrana pe care o consuma. Functionarea neuronilor presupune inclusiv producerea energiei, transmiterea unor semnale nervoase, dar si eliminarea resturilor la nivel celular. Practic vorbim despre faptul ca neuronii joaca rolul complet in procesul de transmitere a informatiei la nivelul organismului, si anume procesarea, transmiterea si tocarea informatiilor.

Coordonarea tuturor proceselor la nivel celular implica folosirea unor cantitati importante de energie si oxigen. Pe baza studiilor de specialitate in neurologie Bucuresti, boala Alzheimer afecteaza functionarea unor segmente ale acestui circuit normal la nivelul celulelor nervoase, prin limitarea respectivelor segmente. Rezultatul consta in perturbarea unora dintre procesele derulate la nivelul creierului. De aici rezulta si aparitia unor manifestari specifice bolii Alzheimer.

Pe masura ce boala avanseaza, sunt afectate si alte regiuni ale creierului. De aici rezulta pierderea capacitatii neuronilor de a functiona corespunzator, toate acestea ducand in cele din urma la moartea neuronilor si la schimbari ireversibile ale sistemului nervos.

Afectarea celulelor nervoase este cauzata de fragmentele de proteine mari, beta-amiloid, acestea fiind acumulate si ducand la formarea unor placi de amiloid care afecteaza comunicarea dintre neuroni, respectiv de proteinele tau, acesta avand rol in transportul substantelor nutritive la celule nervoase. Pentru boala Alzheimer, acumularea de proteine este intalnita cu precadere la persoanele care inainteaza in varsta.

Importanta diagnosticarii precoce in boala Alzheimer

In absenta unui diagnostic si a unui tratament, Alzheimer vine cu o serie de complicatii serioase. Tratamentele specifice ajuta la diminuarea complicatiilor de limbaj, a dificultatilor cognitive si a problemelor in perceptia realitatii din jur. Mai mult, avansarea bolii aduce probleme la nivelul functiilor fizice, precum echilibrul, inghititul, controlul vezicii urinare sau controlul intestinului.

Din aceste motive se recomanda o consultatie neurologica pentru examinare in cazul manifestarii simptomelor specifice bolii Alzheimer.

Tagged: