Cum să gătești sănătos cu friteuza: Trucuri și sfaturi

Prăjirea alimentelor în ulei poate fi efectuată printr-un electrocasnic denumit friteuza. Acestea sunt realizate dintr-un sistem care este pentru încălzirea uleiului (acesta ajunge la temperaturi ridicate) și dintr-un recipient destul de mare care are și capac. Cu ajutorul acestui dispozitiv de prăjire al alimentelor, acestea sunt corect prăjite și crocante.

Diversitatea friteuzelor pe piața electrocasnicelor este una mare. Acestea vin în diferite culori și dimensiuni pentru fiecare dorință pe care o ai în ceea ce privește aspectul, estetica și design-ul acestora.

Acestea pot să fie utilizate și în industria alimentară sau a ospitalității datorită beneficiilor și avantajelor de care aceste industrii pot să beneficieze. Prăjirea anumitor alimente se realizează mult mai repede și uniform, ceea ce este potrivit pentru a-l achiziționa și deține în bucătăria unui restaurant.

Acestea dispun de diferite facilități, funcții și caracteristici care fac procesul de gătire a alimentelor mult mai simplu, eficient și rapid.

Pentru a putea să folosești o friteuză aceasta trebuie să fie întreținută și curățată periodic pentru ca aceasta să fie igienizată și să nu aibă vreo problemă. Temperatura pe care vrei să o folosești pentru prăjirea anumitor alimente este setată de bucătar.

Metode pentru a găti sănătos cu o friteuza

Chiar dacă friteuza se folosește pentru prăjirea alimentelor, aceasta poate să fie utilizată și pentru gătitul într-un stil sănătos și savuros. Aici vei găsi câteva metode prin care se poate folosi friteuza pentru a găti alimentele sănătos în bucătăria restaurantului:

  • Temperatura alimentelor – alimentele trebuie să fie temperate dacă vrei ca acestea să fie preparate cu un interior crud, dar totuși să aibă o crustă în exteriorul acestora. Acestea trebuie să fie scoase din frigider și lăsate la temperatura camerei și doar după să fie introduse în friteuză.

Ar trebui ca alimentele, cum sunt legumele sau carnea să stea la temperatura camerei între 15-30 de minute și după să înceapă procesul de gătire al acestora.

  • Hârtia absorbantă – după ce alimentele sunt gata preparate, poți să le plasezi pe o hârtie absorbantă care va absorbi uleiul excesiv și acest proces scade grăsimile care există în alimentul respectiv. Cu ajutorul acestei hârtii, poți obține preparate mult mai sănătoase care le poți servi clienților tăi.
  • Excesul de sare – pentru a găti cât mai sănătos posibil, trebuie să nu folosești multă sare în prepararea mâncării. Pentru a nu mării aportul de sodiu, în loc de sare, poți să folosești anumite ierburi aromate sau condimente care să dea o savoare extraordinară rețetelor tale. Combinarea condimentelor este o idee bună pentru a aduce un gust nou mâncării tale și astfel excesul de sare dispare.
  • Friteuza folosită și pentru alte alimente – poți să folosești friteuza în alte scopuri pentru prepararea unei mâncări gustoase și savuroase, nu doar prăjită. Acesta este destinat alimentelor prăjite, însă poate fi folosit și în scopul preparării alimentelor în stil sănătos din punct de vedere nutrițional.

Legumele pot să fie gătite într-un stil, cum este de exemplu „air-fry”, acestea având o textură crocantă, fără a le prăji.

  • Experimentează – încearcă să modifici anumite ingrediente, în loc să folosești făină de grâu, încearcă să folosești pesmet integral. Trebuie să experimentezi pentru a vedea ce le place oamenilor.
  • Cantități mici – de altfel, gătește în cantități mult mai mici. Acestea vor fi apreciate de oameni care vor să mănânce sănătos, chiar dacă aceștia mănâncă alimente nesănătoasă o să aprecieze că porțiile sunt mici.

Stabilirea uleiurilor și a ingredientelor folosite pentru friteuză

Friteuza este asociată deseori cu termenul de prăjeală. Însă, aceasta poate să fie folosită și pentru a prepara rețete sănătoase care să aibă un gust bun și delicios. Când ne gândim la mâncare sănătoase, ne gândim la o mâncare cu un gust fad și doar lucruri crude. Însă, mâncarea sănătoasă reprezintă mai mult de atât.

Aici vei vedea cum să folosești și cum să alegi corespunzător uleiul și ingredientele:

  • Alege alimentele naturale – un prim pas în a găti sănătos este alegerea alimentelor naturale și proaspete. Carnea trebuie să fie una slabă, produsele de mare trebuie să fie neapărat proaspete, iar legumele la fel. Alimentele procesate trebuie pe cât posibil evitate datorită lucrurilor nesănătoase pe care le conțin în compoziția lor.
  • Cantitatea de ulei să fie redusă – pentru realizarea unor rețete ai nevoie de ulei, însă nu trebuie să folosești uleiul excesiv.

Poți beneficia de ulei în rețetele tale, însă în cantități minime, astfel ca rețetele să iasă exact cum ți-ai dorit, dar să nu fie pline de ulei pentru a putea fi sănătoase. Iar, uleiul achiziționat poate să fie cu conținut de grăsimi redus sau vegetal nesaturat.

  • Stabilirea și alegerea uleiului – pentru a găti sănătos în friteuză, alege un ulei cu conținut de grăsimi nesaturate ridicat și cele mai sănătoase pe care le găsești pe piață și în supermarket. Există uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline și uleiul de avocado care poate să fie folosit pentru a face rețetele tale mult mai sănătoase.

Prin folosirea acestor tipuri de uleiuri, eviți uleiurile cu grăsimi saturate ridicate care au efecte negative pentru organism și sănătate. Astfel, vei putea realiza rețete sănătoase pentru oamenii care consumă acest tip de mâncare.

  • Aportul de calorii – chiar dacă folosești o cantitate mult mai mică de ulei, tot trebuie să fii atent la aportul de calorii pe care îl are mâncarea ta. Alimentele pot să fie cu un aport mare de calorii, chiar și preparate într-o friteuză.

În acest fel, vei putea să ții cont și de oamenii care consumă mâncare sănătoasă și să le asculți opiniile în legătură cu mâncarea realizată în friteuză.

Tagged: