Ai un teren și vrei să-l vinzi? Pregatește-ți documentele din timp

Closeup of business woman making notes in document. Entrepreneur sitting at desk and writing. Paperwork concept. Cropped view.

Atunci când deții un teren de care consideri că nu mai ai nevoie și te hotărăști să îl vinzi trebuie să știi că partea cea mai complicată nu este aceea de a găsi un cumpărător. Există câteva proceduri și documente de care ai nevoie să fie conforme pentru a putea face acest lucru. Vânzarea propriu zisă se poate realiza la notar, însă acesta va cere anuminte acte și acțiunea se va petrece în fața acestuia.

Orice alt act încheiat între părți, chiar daca are o semnătură privată, referitor la dreptul de proprietate, trebuie contestat în  instanță de către dobânditorul de drept. Tot notarul îți va cere un certificat de urbanism care să ateste situația reală a terenului.

  1. Acte necesare pentru vânzarea unui teren?

Atunci când doriți să vindeți un teren este foarte important să fiți informat cu privire la documentele necesare, pentru a câștiga timp în momentul în care realizați tranzacția. Printre acestea trbuie să fie actele de identitate ale ambelor părți, atât vânzător cât și cumpărător; actele de proprietate asupra imobilului care face obiectul tranzacției, respectiv contract de vânzare, de donație, proces verbal de predare-primire, dovada de achitare a prețului, sentința sau decizia civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificate de moștenitor; documentația cadastrală a bunului de imobil și încheierea de intabulare teren în cartea funciară; certificat fiscal pe numele proprietarului, care este eliberat de către direcția de impozite și taxe locale, și care să facă dovada că proprietarul este la zi cu toate plățile; certficiatul de urbanism; adeverința de la primărie privind darea în arendă sau nu, dacă este cazul; ultima factură care dovedește plata tutror utilităților aferente imobilului, dacă este cazul.

  1. Ce trebuie să ai în vedere când dorești să cumperi un teren?

În primul rând trebuie să știi dacă terenul este extravilan sau intravilan. Dacă dorești să îl cumperi trebuie să fii foarte bine informat cu privire la acest aspect, să știi dacă este construibil sau agricol în fucție de motivul pentru care îl achiziționezi. Dacă dorești să construiești pe acest teren este important să verifici la primărie dacă zona este una în care se poate construi și care sunt condițiile pentru construcții. Pentru ca un teren să poată fi vândut trebuie să aibă cadastru și să fie intabulat. Pentru asta trebuie să fie efectuate măsurători topografice teren  în urma cărora este înțărmuit pentru a putea fi identificat.

Există firme care oferă servicii complete de cadastru, intabulare, măsurători și realizare planuri de documentații obligatorii pentru orice tip de proprietate, fie că vorbim despre teren, apartament, casă sau clădire industrială. Pentru a evita pierdea timpului, comunicarea cu aceste firme se poate realiza online, astfel că procedurile se vor realiza rapid și simplu. Este foarte important să găsești cei mai buni specialiști în domeniu, astfel aceștia vor știi să te îndrume în direcția potrivită pentru finalizarea legală și eficientă a tranzacțiilor de vânzare-cumpărare de terenuri, și ulterior de construire sau de dat în folosință a terenului, cu scopul pe care acesta îl are legal.