Tot ce trebuie să cunoaştem despre cănile de filtrare a apei

În acest articol sunt oferite informaţii despre tot ceea ce trebuie să cunoaştem legat de cănile de filtrare a apei. Cănile de filtrare a apei sunt folosite pentru a filtra apa de la robinet. Ele reprezintă o soluţie simplă, rapidă şi ieftină pentru a obţine apa potabilă si de calitate, fără a fi nevoie de modificarea instalaţiei din casă.

Apa de la robinet nu este atât de rea pe cât pare

Mulți oameni consideră că apă de la robinet nu este foarte bună. Acest mit este întreținut și de producătorii sau comercianții al căror interes este să vândă cât mai multă apă îmbuteliată. Este important de știut că apa de la robinet este sigura destinată consumului uman.

Apa de la robinet este monitorizată și tratată în mod constant de către distribuitorul local. Din păcate, din cauza tratamentelor, a rețelei de distribuție a apei și a sursei din care se preia apa de la robinet, gustul și mirosul nu sunt atât de atractive, duritatea este mare, iar apa poate conține substanțe care nu sunt sănătoase. Calitatea apei de la robinet poate fi îmbunătățită ușor și ieftin cu ajutorul cănilor de filtrare.

In continuarea articolului sunt prezentate toate informațiile necesare legate de cănile de filtrare:

Componentele unei căni de filtrare a apei

O cană de filtrare a apei este formată din două vase de dimensiuni diferite, un cartuș filtrant, un capac cu un orificiu de alimentare cu apă şi un indicator pentru schimbarea cartușului. Vasul mic, numit și pâlnie, este situat deasupra și este prevăzut cu un locaș pentru montarea cartușului filtrant și un orificiu de scurgere la baza acestuia. Vasul mare este prevăzut cu un cioc pentru turnarea apei filtrate.

Cum funcționează o cană de filtrare a apei

Sistemul de operare este foarte simplu și folosește gravitația pentru a filtra apa. Apa de la robinet este turnată prin capac în pâlnie (vasul mic de deasupra) și datorită gravitației se scurge prin cartușul filtrant în vasul de colectare de dedesubt.

Filtrarea apei cu o astfel de cană este ceva mai lentă, durând aproximativ 2 minute. Însă, cu un sistem de filtrare montat direct pe instalația din casă, apa este filtrată instantaneu. Cănile de filtrare au în general o capacitate de 1-2 litri de apă filtrată care poate fi disponibilă imediat pentru consum. Cantitatea de apă filtrată produsă este limitată de această capacitate. Dacă este nevoie de mai multă apă filtrată, cana filtranta trebuie reumplută și după câteva minute de așteptare vom avea o nouă cantitate.

Pentru un consum de 2 litri de apă pe zi, de persoană, se recomandă ca o familie de 2 persoane să schimbe cartușul o dată pe lună, iar o familie compusă din 4 persoane trebuie să-l schimbe  o dată la 2 săptămâni.

Componentele unui cartuș filtrant

Indiferent de marcă, toate cartușele filtrante sunt compuse din două materiale principale: rășină schimbătoare de ioni și cărbune activ.

Un cartuș efectuează filtrarea apei în patru până la șapte etape, în funcție de marcă şi model:

În prima etapă de filtrare, apa trece printr-un filtru de particule fine care îndepărtează particulele mai mari, cum ar fi sedimentele, rugina și alte solide;

În următoarele etape, apa trece prin miezul cartușului care conține cărbune activ, rășină schimbătoare de ioni şi granule minerale. În aceste etape se filtrează impuritățile organice, erbicidele, pesticidele, calcarul, clorul și se reduce cantitatea de metale precum plumbul, cuprul și aluminiul;

Cărbunele activ este responsabil pentru îmbunătățirea gustului și mirosului prin reducerea clorului, mercurului, pesticidelor și impurităților organice;

Rășina schimbătoare de ioni este responsabilă pentru dedurizarea apei, reducerea calcarului și a substanțelor nedorite precum metalele grele: zinc, fier, mercur, cupru, plumb;

Granulele minerale sunt necesare pentru creșterea activității biologice a apei şi oferă o doză echilibrată de oligoelemente și minerale esențiale: calciu, magneziu, potasiu, zinc și fier, menținând astfel echilibrul organismului şi reglând valoarea pH-ului apei. Indiferent de calitatea apei filtrate, aceasta este îmbogățită cu o doză necesară de astfel de minerale naturale.

În ultima etapă, apa trece printr-o sită  foarte fină care reține chiar și cele mai mici particule rămase în apă.

În funcție de marcă și model, înainte de această sită foarte fină, cartușul poate fi echipat cu un filtru suplimentar din fibre de bumbac sau alt material în vederea prevenirii scurgerii particulelor de carbon activ sau a altor impurități în apa filtrată;

Avantajele și dezavantajele cănilor de filtrare a apei

Pro

Este convenabil și nu mai trebuie achiziționată apă potabilă din magazin

Se poate obține apă potabilă de calitate direct de la robinetul din casă

Este un sistem de filtrare rapid și foarte ușor de utilizat

Ocupă spațiu puțin în bucătărie. Sunt modele care se potrivesc pe raftul de pe ușa frigiderului

Costul unui litru de apă filtrată obținut este mai mic față de apa îmbuteliată din comerț

Filtrul poate elimina mirosurile şi poate reduce cantitatea de clor, pesticide, calcar, plumb, erbicide și metale grele din apă.

Filtrul păstrează în apă mineralele esențiale necesare organismului

Preparatele și băuturile cu apă filtrată sunt mai gustoase

Schimbarea filtrului de apă se realizează foarte ușor

Cu un cartuș se pot obține aproximativ 150 de litri de apă

Contra

Pentru a avea mereu la dispoziție apă de băut, cana trebuie reumplută imediat ce apa filtrată a fost consumată.

Durează aproximativ 1-2 minute pentru a filtra apa

Cartușul trebuie înlocuit fie după 150 de litri de apă filtrată, fie o dată pe lună

In casă trebuie să existe mereu filtre

Particulele de cărbune activ pot scăpa ușor din cartuș în apa filtrată

Cana de filtrare a apei trebuie spălată în mod regulat timp de aproximativ 1-2 săptămâni pentru a preveni creșterea bacteriilor și a mucegaiului.

La aproximativ o lună cartușul trebuie înlocuit pentru a nu exista riscul ca bacteriile să se dezvolte în interior și să infecteze apa.