Subsol vs. demisol – ce să alegi pentru casă?

Subsolul și demisolul se construiesc la parterul locuințelor și prezintă caracteristici relativ asemănătoare. Totuși, există unele diferențe – mai ales din punct de vedere al utilizării și amenajării.


Dacă vrei să te bucuri de eficiența unui proiect casa bine realizat, e indicat să ai o imagine de ansamblu asupra celor două încăperi. Care sunt principalele deosebiri, dar și ce trebuie să ai în vedere pentru execuție rămâne să afli în rândurile de mai jos.

Subsol vs. demisol – principalele diferențe

Ți-ai ales modelul de proiect casa și urmează să-l proiectezi în funcție de nevoile specifice ale familiei? Pe lângă trasarea camerelor și alegerea stilului de amenajare, ar trebui să te gândești dacă e util să integrezi un subsol sau un demisol. Chiar dacă sunt foarte asemănătoare, cele două opțiuni prezintă specificații distinctive.

Dacă vrei să te asiguri că iei cea mai bună decizie, iată o comparație detaliată între cele două variante:

Subsol:

  • Din punct de vedere al construcției, este complet integrat în pământ, ceea ce limitează destul de mult lumina naturală și pătrunderea aerului din exterior.
  • Nu poate fi folosit pe post de cameră locuibilă, ci doar ca spațiu tehnic. Aici poți depozita obiectele și electrocasnicele vechi sau trusele de ustensile.
  • Poate fi predispus la probleme de umiditate și necesită o hidroizolație adecvată. Așadar, poate fi nevoie de un buget suplimentar.
  • Accesul la subsol se face adesea prin scări interioare, dar uneori poate exista o ușă exterioară.
  • Poate scădea riscul de inundații sau infiltrații de apă. Totuși, e foarte important să se folosească materiale rezistente.

Demisol:

  • Comparativ cu subsolul, demisolul beneficiază de mai multă lumină naturală și o ventilație mai bună datorită ferestrelor situate la nivelul solului.
  • În cazul unor proiecte case mici, poate fi transformat în cameră de lucru, birou sau chiar dormitor.
  • Deși demisolurile pot avea probleme de umiditate, sunt adesea mai ușor de gestionat decât în cazul subsolurilor, dacă sunt corect proiectate și izolate.

Ce să alegi pentru locuința ta?

Acum că ai aflat care sunt specificațiile fiecărei variante în parte, e timpul să treci la pasul următor – execuția lucrării. Însă, înainte de toate, e recomandat să planifici îndeaproape construcția și să iei în calcul nevoile personale în materie de confort și funcționalitate. Iată care sunt cele mai importante aspecte:

  • Evaluează bugetul disponibil și pune accent doar pe calitate. Subsolurile pot fi mai puțin costisitoare decât demisolurile, dar costurile pot crește dacă sunt necesare lucrări suplimentare. Demisolurile pot necesita investiții pentru alegerea finisajelor și pieselor de mobilier.
  • Dacă ai nevoie de spațiu pentru depozitare sau instalarea echipamentelor tehnice, un subsol poate fi suficient. În schimb, în cazul unor proiecte casa compacte poți opta pentru un demisol, pentru a adăuga o încăpere în plus.
  • Demisolul oferă un mediu mai luminos și mai aerisit, ceea ce poate contribui la un confort mai mare pentru utilizarea zilnică. Îl poți transforma cu ușurință în cameră pentru oaspeți sau loc pentru petreceri alături de gașca de prieteni.

Subsol sau demisol? Indiferent de alegere, urmează sfaturile de mai sus înainte de a face investiția!