Cum funcționează o centrală termică, care este cel mai mare dușman al ei și cum o poți proteja

Cum funcționează o centrală termică, care este cel mai mare dușman al ei și cum o poți proteja

Dacă deții o centrală termică pe gaz în propria locuință, poate te-ai întrebat cum funcționează, care sunt problemele cu care se pot confrunta aceste echipamente și cum le poți proteja cât mai eficient.

Dacă nu ești conectat la rețeaua publică de termoficare, aproape sigur ai o centrală termică în apartament sau una pe tot blocul. Ambele echipamente funcționează pe aceleași principii, singura diferență fiind în puterea generată. O centrală termică pe gaz este un dispozitiv aduce apa din instalația ta la o temperatură care să permită încălzirea apartamentului sau folosirea apei calde în diferite scopuri ca spălarea vaselor sau dușul zilnic. Apa se încălzește pe măsură ce trece prin flăcările generate de echipamentul termic, la fel ca procesul de fierbere a apei pentru ceai sau cafea. Această apă încălzită are două funcții în casele moderne: încălzirea aerului și alimentarea cu apă caldă. 

Iată care este inamicul numărul unu al unei centrale termice și cum o poți proteja!

Centralele au devenit, în timp, extrem de folosite în gospodăriile românilor, fie că este vorba despre apartamente sau o case. Și chiar dacă, probabil, nu ai auzit până acum, centralele termice au și ele inamicii lor. Unul dintre cei mai mari dușmani ai acestor echipamente este magnetita. Magnetita este un tip de minereu, în general negru și conține cantități importante de fier sub formă de agenți, care oxidează, în timp, circuitele. Acest proces se formează atunci când fierul din alimentarea cu apă reacționează la oxigen și la alte minerale din apă. Pentru a-ți proteja centrala de apariția acestui proces ar fi indicat să apelezi la instalarea unui filtru antimagnetita Fernox TF1 Compact – pe rosolar-shop.ro găsești o selecție importantă de accesorii și dispozitive care te pot ajuta în diverse probleme legate de instalații termice și termoficare, în general.

Magnetitul poate provoca o serie de probleme pentru centrala ta. În primul rând poate reduce eficiența cu 10%, făcând centrala mai puțin eficientă la încălzirea apei și furnizarea de încălzire, per total. De asemenea, poate duce la coroziunea sistemului și a altor componente, fiind nevoie, ulterior, de reparații și înlocuiri costisitoare. Deci, cum îți poți  proteja cazanul de magnetit? Răspunsul este simplu: cu un filtru magnetic. Un filtru magnetic, cum ar fi Fernox TF1 Compact, este proiectat special pentru a elimina magnetita și alte resturi din sistemul de încălzire. Funcționează prin utilizarea unui magnet puternic pentru a atrage și prinde particulele, împiedicându-le să circule prin sistem și să provoace daune semnificative sistemului tău de încălzire.

În concluzie, o centrală termică pe gaz este o componentă vitală a caselor moderne, dar nu este imună la provocări. Magnetitul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sistemului tău de încălzire, provocând scăderea randamentului, pe termen lung. Cu toate acestea, cu un filtru magnetic, îți poți proteja centrala și îi poți prelungi durata de viață. Deci, dacă nu ai făcut-o deja, ar fi indicat să iei în considerare instalarea unui filtru astăzi pentru a te bucura de încălzire fiabilă și apă caldă pentru următorii mulți ani!

sursa foto: pexels.com