Cele mai bune practici în web design: Ghid pentru începători

web design

Un web design bun pentru un site implică mai mult decât a obţine la final un site care arată bine. Este nevoie de utilizabilitate, de simplitate în folosire, accesare meniuri, pagini, de UX, de interacţiune cu site-ul la un nivel care să fie satisfăcător pentru fiecare client în parte. Clienţii de astăzi şi utilizatorii care intră pe un website sunt mult mai atenţi la detalii şi la web design şi pot alege să mai revină sau să plece fără să se mai întoarcă niciodată pe site. Este obligatoriu din această perspectivă să existe un web design coerent şi eficient, elegant, indiferent de tipul de site creat.

Bune practici în web design modern

Care ar fi cele mai bune practici în web design pentru începători ca să nu ajungi să munceşti degeaba şi să pierzi timp inutil refăcând totul iar şi iar?

  1. Creează o primă impresie excelentă. De fiecare dată când utilizatorii vor ajunge pe site trebuie să fie interesaţi şi mulţumiţi de experienţa lor. Cu cât ai un web design mai interesant şi mai bine gândit, cu atât vei avea şi mai multe click-uri pe site şi vei avea şi mai multe vizite. Până la urmă un site este ca o carte de vizită modernă, deci prima impresie chiar contează.
  2. Fii mereu la curent cu ce face competiţia directă. Încearcă să ai un website cu un design web mai bun decât al competiţiei sau apropiat, dar un pic diferit ca să nu laşi clienţii să se ducă mai degrabă la competiţie când au nevoie de bunuri şi servicii asemănătoare. Ideea este ca site-ul să fie foarte plăcut în privinţa navigării, totul să fie fluid, să fie uşor de găsit orice fel de meniu şi orice fel de informaţii.
  3. Ai grijă la consistenţa elementelor de branding. Ai o identitate de brand clară care trebuie să se vadă şi să se înţeleagă în mod clar şi când cineva intră pe site. Schemele de culori, logo, designul general, accentuările, totul trebuie să fie fix ca în manualul de brand, să se respecte tot ce ţine de brand. De aceea este bine să colaborezi cu echipă ce se ocupă de brand şi imaginea unei companii care vrea un site ca să nu munceşti de două ori fără rost.

Ierarhie vizuală şi consistenţă, simplitate

Totul trebuie să fie cât mai simplu în materie de web design. Nu include elemente care nu sunt necesare, care nu au un scop funcţional precis. Utilizatorii vor să ajungă cât mai repede la informaţie şi nu au nevoie să vadă elemente în plus care i-ar încurca şi mai are. Simplitatea se poate aplica la nivel de culori, evită să ai mai mult de cinci culori în designul web, la nivel de fonturi, trei fonturi cu trei mărimi de fonturi maxim, fonturi uşor de citit, de parcurs, la nivel de grafică, cât mai puţină şi bine targetată.

  • Atenţie la ierarhia vizuală. Utilizatorii trebuie să vadă mai întâi elementele cele mai importante ale site-ului, să ajungă la informaţie în mod natural, fără obstacole-se ajustează poziţie, culoare, mărime elemente din pagini.
  • Navigabilitate. Orice vizitator trebuie să ştie exact ce va face în secunda următoare după ce intră pe site, cum să ajungă la pagini şi meniuri-e nevoie de meniuri simple, de bară de căutare.
  • Consistenţă. Indiferent de pagina elementele şi modul în care arata pagina trebuie să fie la fel. Fundal, scheme de culori, fonturi, tonul scrierii, totul trebuie să fie fix la fel pentru a avea un impact cât mai bun asupra UX şi utilizabilităţii.

Alte bune practici în web design: design responsive, mobil, desktop, accesibilitate pentru toată lumea, convenţionalitate, original şi ceva la ce te aştepţi deja, centrarea pe utilizator, spaţiul alb este prietenul tău, textura adaugă personalitate şi profunzime, imagini adăugate pentru informare şi interes, butoane CTA optimizate la nivel de design.

Tagged: