5 Greșeli de amenajare care îți fac dormitorul să arate mai mic

Dormitorul este cea mai importantă încăpere a locuinței, practic este locul în care te refugiezi după o zi tumultoasă, de aceea decorul din acesta ar trebui să ofere senzația de confort și liniște. Totuși, anumite decizii de amenajare pot crea iluzia unui spațiu sufocant, chiar și când dimensiunile camerei sunt generoase. Descoperă în acest material care sunt cele mai frecvente greșeli pe care mulți le fac în designul interior al dormitorului, ce au ca efect un spațiu mic sufocant.

Includerea de mobilier masiv disproporționat

O primă greșeală frecvent realizată de necunoscători în amenajarea dormitorului este de a alege mobilierul nepotrivit. Piesele masive care ocupă prea mult spațiu diminuează instantaneu senzația de spațiu. În loc să te orientezi spre piese greoaie, alege mobila dormitor cu un design simplu și linii curate. De exemplu, un pat matrimonial compact cu o tăblie elegantă, poate adăuga o notă de lux fără să sufoce camera. Optează pentru paturi tapițate, care se integrează perfect în tendințele actuale de design interior modern și care pun în valoare spațiul prin proporții echilibrate.

Sunt utilizate culori închise care înghit lumina

Culorile nepotrivit alese pentru pereți, mobilier sau textile transformă dormitorul într-un spațiu întunecat și creează atmosferă apăsătoare. Tonurile foarte închise, deși pot părea sofisticate, reduc vizual mărimea spațiului. La polul opus, nuanțele deschise, care reflectă lumina, creează iluzia unui spațiu mare și aerisit. Dacă îți dorești o notă de autenticitate, poți crea puncte accent prin includerea unor oglinzi cu rame metalice și prin adăugarea unor perne sau cuverturi colorate. Un secret pentru a aduce culoare în dormitor este să  integrezi elemente lucioase sau reflexive care amplifică senzația de lumină și spațiu.

Iluminarea este insuficientă sau prost poziționată

Greșeala multor persoane este să se bazeze pe o singură sursă de lumină centrală și să ignore avantajele pe care le oferă iluminatul stratificat. Pentru a nu crea un ambient apăsător în dormitor, încearcă să adaugi lămpi de perete, veioze sau benzi LED subtile. Acestea au rolul de a crea un efect de adâncime sau de a pune în valoare anumite zone. O altă practică greșită este așezarea incorectă a surselor de lumină. Veiozele și lămpile de veghe incorect poziționate crează umbre neplăcute și senzație de apăsare. Vei obține un ambient calm, rafinat și relaxant punând în valoare anumite zone ale dormitorului, cum ar fi patul matrimonial sau masa de machiaj.

Includerea unui număr mare de accesorii și decorațiuni

Indiferent de stilul de amenajare și designul ales pentru mobila de dormitor, este important să se păstreze principiul “less is more”. Excesul de accesorii și decorațiuni încarcă vizual și, mai mult, știrbesc eleganța și funcționalitatea spațiului. Dacă ai tendința să aglomerezi spațiul cu rame foto, perne decorative, covoare suprapuse sau draperii greoaie, rezultatul va fi un haos estetic. Un design interior de lux poate fi conturat frumos în jurul filosofiei minimaliste, care se bazează pe funcționalitate, calitate și bun gust.

O greșeală majoră este neglijarea funcționalității spațiului

Multe persoane ignoră funcționalitatea dormitorului în favoarea esteticii și aleg paturi dormitor, dulapuri sau comode cu prea multe detalii decorative. Poate te-ai îndrăgostit de un pat matrimonial somptuos sau de o comodă cu detalii ornamentale complexe, dar dacă acestea nu se potrivesc cu dimensiunile camerei, efectul va fi devastator, iar decorul va părea dezechilibrat. Pentru a evita această greșeală măsoară cu atenție spațiul și gândește-te la nevoile reale. Încearcă să integrezi mobilier multifuncțional, care combină estetica cu utilitatea și care te ajută să optimizezi fiecare centimetru.

Trucuri utile pentru a contura un dormitor cu ambient aerisit și aspect modern

Când inițiezi un proiect de amenajare a dormitorului evită greșelile frecvente menționate anterior. Pentru un design interior de succes poți aplica mici trucuri care te ajută să creezi iluzia unui dormitor mai spațios. Include în decor oglinzi, acesta sunt elemente accent care reflecta lumina naturală și amplifică dimensiunile camerei. Alege perdele din materiale ușoare, care permit luminii naturale să pătrundă în cameră. Montează-le cât mai sus așa vei  amplifica dimensiunea camerei și pe înălțime.

Tendințele actuale de design interior pun accent pe simplitate și funcționalitate, iar minimalismul sofisticat – ce presupune utilizarea materialelor naturale și a texturilor mătăsoase – oferă un ambient rafinată. Un pat tapițat bej, alături de un covor moale și piese de mobilier cu finisaje mate, vor transforma dormitorul într-un spațiu de lux perfect echilibrat.

Un alt truc este să-ți alegi inspirat partenerii, iar ROVERE este mai mult decât un simplu furnizor de mobilier – este o sursă inepuizabilă de emoție. Cu o istorie de peste 20 de ani în România, simbolizează întâlnirea perfectă dintre rafinamentul designului italian și pasiunea pentru frumos. Fiecare piesă de mobilier, poartă semnătura unor designeri renumiți și reflectă un amestec sublim de funcționalitate, estetică și emoție. Rovere aduce în casele iubitorilor de stil italian o gamă unică de mobilier, de la branduri exclusiviste și confirmă că este, într-adevăr, o „fabrică de frumos”. 

Concluzie

Dormitorul trebuie să fie un spațiu de relaxare și de inspirație. Evitând greșelile de design poți crea un mediu armonios și elegant. Alege mobila de dormitor cu design contemporan, pentru a obține o amenajare care combină funcționalitatea cu estetica rafinată. În fond, cheia unui dormitor perfect stă în detalii bine gândite, care transformă spațiul într-o oază de rafinament și confort.