Ziua mondială a mediului În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător

Cu toate acestea, acestea sunt perioade excepționale în care natura ne trimite un mesaj: Pentru a ne îngriji de noi înșine trebuie să avem grijă de natură.

În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).


În acest an, tema este biodiversitatea – o preocupare atât urgentă cât și existențială.

Evenimentele recente, de la incendiile din Brazilia, Statele Unite și Australia, până la infestări de lăcuste în Africa de Est – și acum, o pandemie globală a bolilor – demonstrează interdependența oamenilor și a țesăturilor vieții, în care acestea există.

Dar, îi cunoaștem cu adevărat importanța? 

Acțiunile omului, inclusiv despăduririle, înrădăcinarea asupra habitatelor de animale sălbatice, agricultura intensificată și accelerarea schimbărilor climatice, au împins natura dincolo de limita sa.

Apariția COVID-19 a subliniat faptul că, atunci când distrugem biodiversitatea, distrugem sistemul care susține viața umană. Astăzi, se estimează că, la nivel global, aproximativ un miliard de cazuri de boli și milioane de decese apar în fiecare an din cauza bolilor cauzate de coronavirusuri; și aproximativ 75 la sută din bolile infecțioase emergente la om sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că acestea sunt transmise oamenilor de către animale.

Natura ne trimite un mesaj!

Obiective din spatele sărbătoririi Zilei Mondiale a Mediului

– Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită pentru a răspândi conștientizarea oamenilor obișnuiți despre problemele mediului.

– Încurajarea oamenilor obișnuiți din diferite societăți și comunități să participe activ la sărbătoare, precum și să devină un agent activ în dezvoltarea măsurilor de siguranță a mediului.

– Încurajarea oamenilor pentru ca împrejurimile lor din apropiere să fie sigure și curate pentru a se bucura de un viitor mai sigur, mai curat și mai prosper.

Dacă ţi-a plăcut articolul nostru, dă-i un share pe Facebook! 

Tagged: