Utilizarea unor popi metalici pentru aplicarea de tencuială ce oferă protecție la incendii

Rezistența la foc a unor structuri din beton sau cărămizi poate fi influențată de sistemul de tencuială utilizat. În funcție de grosimea stratului de tencuială, de agregatul din amestecul tencuielii, dar și includerea unui strat de izolație, rezistența la foc va fi foarte mult influențată.

Efectuarea lucrărilor trebuie făcută cu un sistem de popi metalici, astfel încât fiecare etapă să fie corect realizată.

Diferența dintre tencuiala de ipsos și cea de ciment

Aplicarea unui strat de tencuială exterioară nu trebuie confundată cu un sistem ignifug, care previne extinderea focului în alte zone. Îns,ă materialele incluse în tencuială pot fi special tratate pentru a nu fi inflamabile. Sistemele pe bază de polimeri cu fixare mecanică sau chimică sunt, în special, cele care trebuiesc avute în vedere în legătură cu protecția împotriva incendiilor. Realizarea incorectă a etapelor de aplicarea  tencuielii, poate duce la erori grave în lucrarea de construcție, în special prin păstrarea umezelii în interior.

Realizarea unei structuri cu mai multe etaje necesită întotdeauna utilizarea unor popi metalici, care permit intercalarea etapelor, pentru eficientizarea lucrării. În timp ce se așteaptă întărirea betonului de la un nivel superior, se poate executa tencuirea nivelelor inferioare, cu unul dintre cele două materiale populare.

1.       Tencuiala de ipsos

Este realizată din ipsos amestecat cu apă, pentru a forma pastă ce este întinsă pe suprafața pereților cu o mistrie sau se pulverizează cu o mașină de tencuit. Este recomandat ca această tencuială de ipsos să fie utilizată la interior, deoarece formează o suprafață respirabilă, care permite eliminarea umezelii. Având pori minusculi, tencuiala de ipsos va ajuta la eliminarea vaporilor de apă, prin evaporare. Prin acest proces se elimină riscul apariției mucegaiului. Tencuiala de ipsos are un aspect decorativ, dar nu protejează foarte tare împotriva incendiilor. De asemenea, nu are rezistență și nu poate susține greutate. Poate fi aplicată pe mai multe tipuri de materiale, cum ar fi cărămida, beton sau lemn.

2.      Tencuiala de ciment

Este un mix realizat din ciment, nisip, pietriș și apă. Aceasta din urmă este ingredientul cheie, care trebuie adăugat exact în cantitatea adecvată. Dacă se adaugă prea multă, tencuiala va fi prea subțire, iar dacă se adaugă prea puțină, pasta obținută nu va putea fi aplicată corect. După aplicarea betonului, este nevoie de realizarea unei etape, numită hidratare. Este vorba despre un proces chimic, care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni și constă în udarea constantă a tencuielii, pentru a-i oferi rezistență.

Susținerea planșeului de beton cu popi metalici

Odată cu finalizarea unui nou nivel la construcție, se muta și acei popi metalici, care au susținut planșeul. Turnarea betonului pentru stâlpii următori, va trebui să fie realizată cu niște cofraje speciale. Betonul este un material rezistent la compresiune, asta înseamnă că poate rezista la greutăți mari și la forțe care acționează de sus în jos. În schimb, nu este deloc rezistent atunci când este turnat orizontal, exceptând situațiile în care este susținut cu un oțel armat.

Astfel, turnarea planșeului la un nou nivel al construcției, trebuie făcută cu popi metalici, până când betonul se întărește, iar cofrajul poate fi îndepărtat. Raportul tensiune – compresiune al betonului, este între 10 și 15%, asta înseamnă că poate rezista la până la 10-15 ori forța de împingere sau compresie a forței aplicate sau a tensiunii de tragere. Bineînțeles, aceste cifre se aplică după uscarea completă a betonului și demontarea oricăror popi metalici. Din acest punct, structura construcției este și rezistentă la incendiu, deoarece betonul nu arde și nici nu favorizează extinderea focului.

Pentru mai multe detalii referitor la montarea unor cofraje metalice, ca sistem de prevenție a incendiilor, poți citi pe Lucinvest.ro.