SUA. Un raport al Senatului privind asaltul asupra Capitoliului identifică deficiențe de organizare a intervenției poliției, de la lipsa de pregătire a agenților până la eșecul ierarhiei de comandă.

sua-un-raport-al-senatului-privind-asaltul-asupra-capitoliului-identifica-deficiente-de-organizare-a-interventiei-politiei,-de-la-lipsa-de-pregatire-a-agentilor-pana-la-esecul-ierarhiei-de-comanda.

O anchetă întocmită de o comisie specializată a Senatul american identifică mai multe eșecuri ale structurilor guvernamentale și de aplicare a legii înainte de asalatul violent din ziua în care Congresul certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Raportul descrie și situația mai multor ofițeri de poliție, care în ziua de 6 ianuarie au suferit arsuri chimice, leziuni cerebrale sau au avut oase rupte. În fața senatorilor, agenții au declarat că nu au mai știut cum să acționeze, când au realizat că ierarhia de comandă nu mai funcționează. 

Totodată, documentul consemnează că Pentagonul a petrecut ore întregi planificând misiunea și solicitând aprobări, în timp ce șeful poliției de la Capitoliu ”cerea disperat ajutor”. Astfel, structura de poliție a dat dovadă de o slabă planificare a intervenției și de o lipsă de coordonare: ”Sistemul s-a defectat în timpul misiunii, iar ofițerii de pe front au rămas fără ordine”.

În acest sens, Senatul a recomandat o serie de modificări imediate pentru a oferi șefului poliției Capitolului mai multă autoritate, cu scopul de a-i oferi mai multe instrumente de punere în aplicare a legii și pentru a facilita schimbul de informații între agențiile statului.

Ancheta critică, de asemenea, și FBI-ul și departamentul de securitate internă, ”care au minimizat amenințările din mediul online” și nu au emis buletine de informații prin care să sprijine structurile de poliție.

Raportul nu detaliază cauzele atacului și nici rolul jucat de Donald Trump, cel care le-a cerut susținătorilor săi ”să lupte pentru a răsturna rezultatul alegerilor”. De asemenea, nu cataloghează atacul drept ”insurecție”.

Surse alternative: The Guardian, CNN.

Sursa stire biziday.ro