SUA. Autoritatea federală (CDC) revine asupra recomandării ca cei vaccinați să nu mai poarte măști în interior, din cauza viralității mari a variantei Delta. În plus, CDC recomandă purtarea obligatorie a măștilor în școli, atât de către copii, cât și de către profesori și personal, indiferent că sunt sau nu vaccinați.

sua-autoritatea-federala-(cdc)-revine-asupra-recomandarii-ca-cei-vaccinati-sa-nu-mai-poarte-masti-in-interior,-din-cauza-viralitatii-mari-a-variantei-delta-in-plus,-cdc-recomanda-purtarea-obligatorie-a-mastilor-in-scoli,-atat-de-catre-copii,-cat-si-de-catre-profesori-si-personal,-indiferent-ca-sunt-sau-nu-vaccinati.

Autoritatea pentru Controlul Bolilor face astfel o piruetă de 180 de grade față de poziția adoptată în mai și recomandă acum purtarea măștii la interior chiar și de către persoanele vaccinate. Agenția spune că persoanele vaccinate care locuiesc în zone cu rate de transmisie ridicată ar trebui să poarte măști în toate spațiile publice interioare pentru preveni răspândirea variantei Delta.  Aproape jumătate, adică 46% din zonele din SUA se încadrează în parametrii de transmisie ridicată,  iar 17% au „transmisie substanțială”, conform datelor CDC citate de CNN.

În plus, agenția recomandă ca autoritățile locale să încurajeze purtarea măștii în toate școlile din SUA, atât de către profesori și angajați, cât și de către elevi, indiferent că sunt sau nu vaccinați.

Pe 13 mai, când CDC recomanda celor vaccinați să nu mai poarte măști la interior, numărul cazurilor noi scădea abrupt în SUA, iar varianta Delta abia își făcea apariția. La baza schimbării recomandării CDC se află, potrivit presei americane, date noi care arată că persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta, deși nu dezvoltă sau dezvoltă foarte rar o formă severă a bolii, au totuși o încărcătură virală ce face posibilă transmiterea virusului. Până acum oamenii de știință au spus că este mai probabil ca persoanele vaccinate să trasmită virusul într-o proporție mai mică decât cele nevaccinate. În continuare, CDC consideră că persoanele vaccinate joacă un rol „foarte mic” în răspândirea virusului.

Persoanele nevaccinate reprezintă marea majoritate a pacienților internați cu Covid, în timp ce numărul infectărilor a crescut de patru ori în luna iulie, de la aproximativ 13 mii de cazuri pe zi la începutul lunii la peste 54.000 în prezent.

Sursă alternativă: The Washington Post, CNN

Sursa stire biziday.ro