Servicii funerare: decesul în străinătate și repatrierea persoanelor decedate din Europa oriunde în România

Servicii funerare: decesul în străinătate și repatrierea persoanelor decedate din Europa oriunde în România

În general imaginea pe care o avem asupra unui deces este aceea a unei persoane vârstnice care părăsește această lume pe un pat înconjurată de familie. Însă sunt situații când decesul se întâmplă în împrejurări diferite. Una dintre acestea este decesul în UE când familia are nevoie de servicii funerare de repatriere decedati. Situația aceasta generează o serie de probleme pentru familie pe lângă șocul și durerea despărții de persoana cea dragă. Pentru această situație extrem de grea vă prezentăm mai jos o serie de informații folositoare familiilor care au nevoie de aceste servicii de repatrieri funerare. În cele ce urmează vom prezenta o cronologie a ceea ce este de făcut în situația unei repatrieri funerare.

Repatrierea decedaților: primele ore de la deces

    De îndată ce familia sau cei apropiați constată decesul persoanei dragi primul lucru care intervine este șocul și întrebarea: oare ce am de făcut? Aspectul prioritar în acest moment este chemarea unui medic care să facă o constatare oficială a decesului. Acest medic poate să fie medicul de familie sau medicul de familie. Dacă acestuia i se pare că decesul este în condiții suspecte va anunța de asemenea autoritatea polițienească locală în ideea în care să facă o cercetare privitoare la cauzele decesului. Dacă medicul a eliberat actul medical de constare a decesului iar poliția nu a fost implicată sau a considerat că decesul a survenit din cauze naturale atunci următorul punct în cronologia evenimentelor legate de repatrierea funerare este să apeleze la o societate specializată în repatrierea decedaților. Aceasta va consilia familia cu ceea ce urmează să fie făcut și în alegerea unei firme locale de pompe funebre pentru a prelua corpul persoanei decedate și a-l depune în camera frigorifică ca să fie păstrat la temperatură controlată.

    Aspectele menționate mai sus se schimbă radical dacă decesul persoanei survine la spital. În această situație familia este anunțată de către cei din spital iar constatarea decesului și păstrarea corpului cade în sarcina administrației spitalului. Astfel familia trebuie doar să contacteze societatea de pompe funebre specializată în repatrierea persoanelor decedate și să pună la dispoziția acesteia informațiile legate de spital, nume și orice alte informații relevante pe care aceasta le consideră.

    Repatrierea decedaților: alegerea firmei de repatrieri funerare

      În cronologia evenimentelor post deces, următorul pas pe care familia trebuie să îl facă este acela de a alege firma care se va ocupa de repatrierea persoanei decedate.

      În alegerea firmei de repatrieri funerare, familia trebuie să aocrde o atenție sporită serviciilor care sunt efectuate de societatea de repatrieri. Acest aspect este extrem de important pentru familie pentru că repatrierea presupune o serie de servicii pe care o firmă cu experiență și specializată în repatrierea funerare le poate asigura integral. Astfel în sarcina familiei nu vor mai cădea diverse sarcini administrative grele care pot face ca procesul de repatriere să întârzie, ci firma va asigura toate cele necesare repatrierii.

      În acest sens experiența societății de repatrieri constituie un aspect demn de luat în calcul precum și cel al recenziilor primite de către companie de la foștii clienți.

      Chiar dacă momentul este greu și durerea mare familia trebuie să ia în calcul diversele aspecte ale repatrierii și ale societății precum: îmbălsămarea corpului, păstrarea corpului în timpul transportului funerar, dacă firma oferă transport direct, dacă se ocupă de toate documentele necesare, etc.

      Repatrierea decedaților: startul procesului de repatriere

        De îndată ce familia a făcut alegerea firmei pentru repatrierea persoanei decedate, societatea aleasă urmează să inițializeze demersul repatrierii. În primul rând, o firmă profesionistă de repatrieri funerare va contact spitalul unde a avut loc decesul, serviciul de morgă al spitalului, primăria precum și celelalte autorități posibile.

        Tot acum familia va pune la dispoziția societății de repatrieri funerare actele persoanei decedate și anume: buletinul/cartea de identitate/pașaportul acestei, certificatul de naștere, de căsătorie, sentința de divorț, certificatului de deces al soțului/soției persoanei decedate după caz.

        Tot în acest moment se vor face și familia va trebuie să fie informată asupra programării înregistrării decesului la primărie, la celelalte autorități precum și data la care va avea loc efectiv preluarea corpului persoanei decedate și transportul funerar.

        Astfel societatea de repatrieri va întreprinde demersurile necesare obținerii următoarelor documente:

        • certificatul de deces: se eliberează de către primărie, pe baza certificatului medical de constatare a decesului.
        • certificatul de deces internațional (extrasul actului de deces): se eliberează de primărie
        • autorizația de închidere a sicriului: se eliberează de primări sau autoritatea abilitată în acest sens, funcție de țara din care se face repatrierea
        • certificatul de non-contagios: prin care se specifică faptul că persoana decedată prezintă sau nu risc contagios
        • pașaportul mortuar: se eliberează de autoritatea competentă desemnată în funcție de fiecare țară.

        Repatriere decedați: pregătirea transportului funerar al persoanei decedate

          De îndată ce documentele despre care vorbeam la punctul 3 sunt gata, aspectul semnificativ care urmează este preluarea persoanei decedate de la morga în care aceasta este păstrată.

          Societatea de repatrieri funerare aleasă se va ocupa de asemenea și de pregătirea corpului persoanei decedate, de îmbrăcarea și îmbălsămarea acesteia precum și de punerea acesteia în sicriul special pentru repatriere.

          Sicriul de repatriere este unul special deoarece vorbim practic de două sicrie și anume unul metalic de zinc și unul de lemn care are o grosime și caracteristici speciale, ce trebuie să respecte legislația funerare a fiecărei țări (spre exemplu în cazul unei repatrieri din Italia se va folosi obligatoriu un sicriu cu 24 de găuri pentru închiderea acestuia).

          Punerea corpului persoanei decedate în sicriu este urmată de sigilarea sicriului și punerea acestuia în mașina funerară. Mașina funerară trebuie să fie autorizată de către autoritatea DSP precum și să fie dotată cu sistem frig care să poate asigura transportul funerar la o temperatura de maximum 5 C. Chiar dacă în anumite țări această cerință nu este obligatorie, familia trebuie să se asigura că societatea de repatrieri o respectă deoarece este o cerință obligatorie efectuarea transportului funerar în condiții legale pe teritoriul României.

          Repatriere decedați: sosirea în țară

            După preluarea corpului persoanei decedate societatea de repatrieri va trebui să dea dovadă de promptitudine în efectuarea transportului, fără să amâne plecarea înspre țară sau să rămână cu corpul în mașina funerară în staționare pentru preluarea altui corp într-o altă zi.

            Familia este bine să se asigure de aceste aspecte iar societatea aleasă care manifestă seriozitate se va încadra în timpi rezonabili privind repatrierea, timpi similari oricărui alt transport de persoane.

            Până la sosirea în localitatea din România unde corpul urmează să fie înmormântat familia va trebuie să contacteze autoritățile capelei cimitirului unde urmează să fie depus sicriul cu persoana decedată. Acest aspect este cu atât mai important cu cât sosirea în localitatea respectivă poate avea loc în afara programului obișnuit de lucru al capelei.

            După predarea corpului persoanei decedate familia va trebui să primească din partea societății de repatrieri factura fiscală care să ateste contravaloarea serviciilor de repatriere care nu are voie să conțină sume mai mari decât de cele stabilite și asupra cărora familia și-a dat acordul inițial.

            Astfel repatrierea corpului persoanei decedate încheiată urmează ritualul de înmormântare ales de către familie.

            În concluzia acestui articol menționăm importanța familiei de a cere detalii, informații cu privire la serviciile oferite fiecărei firmei de servicii funerare de repatriere decedați pentru a alege o societate profesionistă care să îi fie un adevărat sprijin în aspectele administrative ale repatrierii.