Prin ce diferă măștile respiratorii N95 de măștile chirurgicale?

Măștile respiratorii N95 și măștile chirurgicale sunt exemple de echipamente individuale de protecție folosite pentru a proteja purtătorul de particule din aerul inspirat. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) și Administrația pentru Sănătate și Securitate în Muncă (OSHA) reglementează, de asemenea, măștile respiratorii N95.

Este important de subliniat că modalitatea optimă de prevenire a transmiterii pe cale respiratorie a germenilor este reprezentată utilizarea măsurilor de igienă, nu numai a măștilor.

Măștile chirurgicale

O mască chirurgicală este un dispozitiv de unică folosință, care poate crea o barieră fizică între sistemul respirator al purtătorului și potențialii contaminanți din mediul înconjurător. Măștile chirurgicale sunt reglementate conform 21 CFR 878.4040. Măștile chirurgicale nu trebuie utilizate în comun și pot fi încadrate ca măști chirurgicale, izolatoare, dentare sau de procedură medicală. Acestea sunt adesea încadrate ca măști pentru față, deși nu toate măștile de față sunt reglementate ca măști chirurgicale.

Măștile chirurgicale sunt realizate cu diferite grosimi și cu o capacitate diferită de a proteja de contactul cu picăturile de lichide. Proprietățile măștii pot influența, de asemenea, cât de ușor se poate respira prin masca respectivă și cât de bine protejează masca chirurgicală purtătorul.

Dacă este purtată în mod corespunzător, o mască chirurgicală este eficientă în blocarea picăturilor mari de lichide care pot conține germeni (virusuri și bacterii), împiedicându-le să ajungă la nivelul sistemului respirator. Măștile chirurgicale pot ajuta, de asemenea, la reducerea expunerii altora la picăturile fine de salivă și secrețiile respiratorii ale purtătorului.

În timp ce masca chirurgicală poate fi eficientă în blocarea stropilor și a picăturilor de dimensiuni mari, aceasta nu filtrează, respectiv nu blochează particulele foarte mici din aer care pot fi transmise prin tuse, strănut sau anumite proceduri medicale. Măștile chirurgicale nu oferă, de asemenea, o protecție completă împotriva germenilor și a altor contaminanți, deoarece nu există închidere ermetică între mască și piele.

Măștile chirurgicale nu sunt destinate a fi folosite mai mult de o singură dată. Dacă masca este deteriorată sau murdară sau dacă respirația prin mască devine dificilă, masca trebuie înlocuită cu una nouă. Mâinile trebuie spălate după manipularea măștii folosite.

Măștile respiratorii N95

O mască respiratorie N95 este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene.

Denumirea „N95” înseamnă că atunci când este supusă unei testări corespunzătoare, masca respiratorie blochează cel puțin 95% din particule testate de dimensiuni foarte mici (0.3 microni). Dacă masca respiratory N95 este poziționată correct pe față, capacitatea de filtrare a măștii respiratorii N95 o depășește pe cea a măștilor chirurgicale. Cu toate acestea, chiar și o mască respiratorie N95 poziționată corespunzător nu elimină complet riscul de contactare a germenilor.

Asemănări și deosebiri între măștile chirurgicale și măștile respiratorii N95

FDA reglementează măștile chirurgicale și respiratorii N95 diferit în funcție de utilizarea prevăzută.

O mască chirurgicală este un dispozitiv de unică folosință, care poate crea o barieră fizică între sistemul respirator al purtătorului și potențialii contaminanți din mediul înconjurător. Așa cum am mai precizat, acestea sunt adesea denumite măști pentru față, deși nu toate măștile de față sunt reglementate ca măști chirurgicale. Este important de reținut că marginile măștii chirurgicale nu sunt concepute pentru a sigila zona din jurul nasului și gurii.

O mască respiratorie N95 este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene. Este important de precizat că marginile acesteia sunt proiectate pentru a sigila zona din jurul nasului și gurii. Măștile respiratorii N95 sunt utilizate în mod obișnuit în context de asistență medicală.

Asemănările dintre măștile chirurgicale și cele N95 chirurgicale sunt reprezentate de faptul că sunt testate pentru rezistența la fluide, eficiența filtrării (eficiența filtrării particulelor și eficiența filtrării bacteriene), inflamabilitate și biocompatibilitate și de faptul că sunt de unică folosință.

Precauții generale ale utilizării măștilor respiratorii N95

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cardiace sau alte patologii care îngreunează respirația trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza o mască respiratorie N95, deoarece aceasta poate îngreuna respirația. Unele modele au valve de exhalare care pot ușura respirația și pot ajuta la reducerea acumulării de căldură. Este important de reținut faptul că măștile repiratorii N95 cu valve de exhalare nu trebuie utilizate atunci când sunt necesare condiții sterile.

Toate măștile respiratorii N95, care sunt eliberate de FDA, sunt etichetate ca dispozitive de unică folosință. Dacă masca respiratorie este deteriorată sau murdară sau dacă respirația devine dificilă, aceasta trebuie aruncată în condiții de siguranță și înlocuită cu una nouă. Mâinile trebuie spălate după manipularea măștii folosite.

Măștile respiratorii N95 nu sunt concepute pentru copii sau persoanele cu barbă. Deoarece nu se poate realiza o potrivire adecvată copiilor și persoanelor cu barbă, masca respiratorie N95 nu va oferi protecție complete în aceste cazuri.

Utilizarea măștilor respiratorii în context industrial și medical

Majoritatea măștilor respiratorii N95 sunt fabricate pentru a fi utilizate în construcții și în contextul altor locuri de muncă industriale care expun lucrătorii la praf și particule mici. Acestea sunt reglementate de Laboratorul Național de Tehnologie și Protecție Personală (NPPTL) din Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH), care face parte din Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cu toate acestea, unele măști respiratorii N95 sunt destinate utilizării în context de asistență medicală. În mod specific, acestea sunt dispozitive de protecție respiratorie de unică folosință, purtate de personalul medical în timpul procedurilor, pentru a proteja atât pacientul, cât și personalul medical de transferul microorganismelor, fluidelor corporale și a particulelor.

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Banner-Alice-Piperea-orizontal-alb-1024x236.jpg

Tagged: