O somitate a medicinei româneşti face dezvăluiri bombă despre COVID. Nu se poate stabili decesul fără autopsie

Profesorul Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, face dezvăluiri importante despre modul în care se stabileşte cauza decesului în cazul persoanelor infectate cu coronavirus.

Profesorul spune că autopsia ar trebui să fie obligatorie pentru toți pacienții decedați de COVID 19. Beliş a rămas uimit când a aflat că Ministerul Sănătăţii a interzis efectuarea autopsiei în cazul bolnavilor de covid.
Am avut cazuri de infectați cu HIV, SIDA, virusul care scade imunitatea. Astfel, individul poate contracta orice altă boală, care determină moartea. Mergem pe lanțul acesta. Și în cazul Covid-ului s-ar putea merge pe același proces. Eu aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri corespondența între simptomatologie și ceea ce se găsește la autopsie. N-aș neglija autopsia. Indiferent ce se cere ca obiective în ordanță, aș fi dispus cu siguranță descrierea organelor, micro și macroscopic, pentru corespondență între leziune și testul de coronavirus.  Dacă nu se face necropsia și nu se face nici testul, se știu astăzi ce organe sunt afectate de coronavirus: plămânii, inima, mai puțin ficatul”, a declarat profesorul Beliș la Antena 3.

Profesorul Beliş a spus că este cel puţin „hazardată” decizia de a stabili cauza decesului unei persoane de covid, în lipsa unei autopsii.

Vladimir Belis este nemulțumit că nu a fost dispusă din timp măsura de închidere a granițelor.
„Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține. În nicio țară din Europa nu au venit un milion de oameni.”, a declart profesorul în cadrul unui interviu exclusiv pentru Antena 3, realizat de Adina Anghelescu.

Ministerul Sănătăţii a interzis încă din 13 martie 2020, efectuarea autopsiei în cazul persoanelor decrarate ca fiind moarte de covid 19. 

„În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS-CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase, posibile în condițiile exercitării profesiei la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital”, se precizează în protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus.