Nivelul de carbon degajat în atmosferă a atins un record istoric în luna mai, în ciuda pandemiei care a determinat inițial o reducere a producției industriale și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

nivelul-de-carbon-degajat-in-atmosfera-a-atins-un-record-istoric-in-luna-mai,-in-ciuda-pandemiei-care-a-determinat-initial-o-reducere-a-productiei-industriale-si-a-emisiilor-de-gaze-cu-efect-de-sera.

Oamenii de știință americani de la Institutul Scripps au raportat că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins cel mai înalt nivel din istorie în luna mai 2021, ajungând la o medie lunară de aproape 491 de părți la un milion. Aceasta este cea mai mare valoare de când se fac măsurători exacte, în urmă cu 63 de ani.

Arderea combustibililor fosili este adevărata cauză aici. Dacă nu ne ocupăm de problema combustibililor fosili, ea nu va dispărea”, a declarat Ralph Keeling, geochimist la Instiutul de Oceanografie Scripps, adăugând că în cele din urmă lumea va trebui să reducă emisiile de dioxid de carbon într-o acțiune “mult mai mare și mai susținută” decât orice s-a întâmplat în timpul pandemiei. 

Rata emisiilor de dioxidul de carbon, un gaz care reține căldura degajată de pământ în atmosferă, este suficient de mare pentru a determina o creștere continuă a concentrației atmosferice a gazului, făcând astfel ca planeta să se încălzească constant.

Cu toate că activitatea economică globală a suferit o încetinire masivă pe tot parcursul anului 2020 (cererea pentru petrol scăzuse cu 8,6%, iar cea de cărbuni cu 4%), cercetătorii au descoperit că emisiile provocate de om au revenit destul de repede, după o scădere bruscă cu 5,8%, la începutul pandemiei, în cel mai mare declin anual procentual de după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Liderii din întreaga lume se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a adopta măsuri mai agresive și mai urgente în scopul reducerii poluării. Statele Unite au promis să reducă emisiile totale la jumătate până la sfârșitul deceniului. Totuși, analizele ONU și ale altor organizații au constatat că rămâne un decalaj negativ între abordarea actuală a problemei și schimbările majore necesare pentru a menține încălzirea Pământului la “mult sub” 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – un obiectiv central al acordul de la Paris. 

Sursă: The Washington Post

Sursa stire biziday.ro