Liderii țărilor UE nu s-au înțeles în privința unui summit cu Putin, după modelul lui Biden. Țările baltice au blocat o inițiativă comună Merkel-Macron în acest sens.

liderii-tarilor-ue-nu-s-au-inteles-in-privinta-unui-summit-cu-putin,-dupa-modelul-lui-biden-tarile-baltice-au-blocat-o-initiativa-comuna-merkel-macron-in-acest-sens.

La summitul UE de la Bruxelles, Franța și Germania au cerut discuții directe cu Putin, dar în comunicatul final se arată că aceștia au decis planificarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Avansată de Angela Merkel și Emmanuel Macron, propunerea a venit după întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin din Geneva și ar fi semnificat o reluare a dialogului dintre UE și Rusia, considerată un stat agresor după invazia Crimeei, în 2014.

În declarația finală se arată că liderii UE “vor explora formatul și condiționalitățile dialogului cu Rusia”, dar nu au menționat un summit. Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, umilit el însuși într-o vizită făcută anul trecut la Moscova, a primit însărcinarea “să prezinte opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancțiuni” împotriva Rusiei.

Angela Merkel a declarat că blocul comunitar are nevoie de un dialog direct cu Rusia, deoarece “conflictele pot fi cel mai bine rezolvate prin dialog”, în timp ce președintele francez consideră că “nu putem rămâne într-o logică pur reactivă în ceea ce privește Rusia”.

În schimb, premierul leton, Arturs Krisjanis Karins, a declarat că “Kremlinul înțelege politica de putere. Kremlinul nu înțelege concesiile gratuite ca pe un semn de forță”.

Sursă alternativă: Financial Times

Sursa stire biziday.ro