La ce să fii atent de Black Friday

Black Friday, perioada cu cele mai multe reduceri din an, se poate transforma rapid într-o problemă pentru cei care nu sunt pregătiți sau nu sunt atenți la ceea ce cumpără. Nu puține au fost cazurile în care clienții s-au trezit cu marfă deteriorată sau au avut probleme legate de întârzierea comenzilor, ceea ce se putea evita printr-o documentare riguroasă înainte de eveniment.

Ce trebuie să știi despre Black Friday?

Black Friday este un eveniment împrumutat de la americani, care a fost introdus în România în anul 2011. Având în vedere istoricul ultimilor ani, ziua de Black Friday România se situează acum undeva pe la mijlocul lunii noiembrie. Totuși, fiecare magazin online sau fizic decide singur când vrea să dea startul campaniei de reduceri, dar și durata acesteia.

Multe magazine preferă să aibă oferte active pe durata întregii luni, însă cele mai multe vânzări se înregistrează în ziua în care anunță marii retaileri de la noi din țară că vor fi reduceri, anul acesta fiind pe 11 noiembrie 2022.

Ce aspecte necesită o atenție ridicată în perioada Black Friday?

Ca fiecare campanie promoțională, Black Friday este un eveniment care poate fi mai mult sau mai puțin avantajos pentru cumpărători.

În general, acest eveniment este unul benefic, ce ajută comercianții să scape de stocurile existente și să se aprovizioneze cu marfă nouă, oferindu-le și clienților un motiv de bucurie, care se reflectă în prețurile mult mai mici pentru produse.

Totuși, pentru a nu avea surprize neplăcute, îți recomandăm ca de Black Friday să fii atent la câteva aspecte esențiale în ceea ce privește achiziționarea produselor dorite.

1.   Prețul

Întregul concept de reduceri Black Friday se învârte în jurul ideii de prețuri mici. Reduceri care pornesc de la 10-20% și pot depăși chiar 90% sunt deja un lucru obișnuit pentru această perioadă.

Însă, pentru a te asigura că nu ești păcălit, îți recomandăm să îți faci din timp o listă de cumpărături, să cauți produsele la diferite magazine fizice sau online și să îți notezi prețurile. Legislația prevede ca reducerile de preț afișate să fie în corespondență cu prețul de referință al produsului, care este cel mai mic preț practicat în cadrul magazinului respectiv în ultimele 30 zile. Există suspiciunea că unele magazine măresc cu intenție prețurile înainte de această perioadă, fapt pe care îl poți observa și monitoriza cu ușurință.

2.   Termenul de livrare

Nu puține au fost cazurile în care clienții au comandat online și au avut întârzieri de câteva săptămâni la livrare. În primul rând, trebuie să înțelegi că perioada este una aglomerată și este normal să apară întârzieri de câteva zile. Totuși, dacă vezi pe site-ul comerciantului că termenul de livrare obișnuit depășește 10-15 zile lucrătoare, atunci îți poți pune un semn de întrebare și te poți înarma cu răbdare în așteptarea coletului.

3.   Condițiile de retur

Pentru cumpărături online, ai dreptul de a returna produsele în termen de 14 zile, fără să fie nevoie de vreun motiv anume. Astfel, dacă nu ești mulțumit de produs, ai dreptul să returnezi produsul și să primești banii înapoi tot în termen de 14 zile. Totuși, atenție la produsele personalizate, care sunt excluse de la această regulă.

Ca sfat, citește cu atenție detaliile despre livrare și condițiile de retur, pentru a fi pregătit și pentru situația în care produsul comandat nu este ceea ce așteptai. În general, dacă te pregătești suficient de bine, Black Friday poate fi ocazia perfectă să economisești.