Israelul mobilizează trupe la granița cu Gaza, inclusiv militarii aflați în rezervă, pregătindu-se pentru “o escaladare a conflictului”, în timp ce Hamas a continuat să lanseze rachete asupra teritoriului israelian.

israelul-mobilizeaza-trupe-la-granita-cu-gaza,-inclusiv-militarii-aflati-in-rezerva,-pregatindu-se-pentru-“o-escaladare-a-conflictului”,-in-timp-ce-hamas-a-continuat-sa-lanseze-rachete-asupra-teritoriului-israelian.

Informațiile au fost oferite de oficialii israelieni pentru BBC. “Există trupe care sunt mutate spre granițe. Este o mișcare de pregătire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), colonelul Jonathan Conricus.

Anterior, publicațiile internaționale scriau Israelul pregătește trupe pentru o posibilă operațiune la sol, o mișcare care ar aminti de măsuri similare din timpul războaielor Israel-Gaza, din 2014 și 2008-2009.

Conricus a mai precizat că au fost chemați și 3.000 de rezerviști, iar oficialii militari de la frontieră au primit ordin “să se pregătească pentru orice posibilitate, inclusiv o escaladare a conflictului”. “Sunt acolo în procedura de luptă, pregătindu-se practic pentru luptă, asta fac trupele. Dar nu este primul lucru pe care îl vom face. Ne concentrăm pe degradarea capacităților inamicilor”, a mai declarat colonelul.

Mutările de trupe au loc în contextul escaladării conflictului dintre Israel și Gaza. Violențele dintre evreii israelieni și minoritatea palestiniană a țării s-au intensificat peste noapte, cu singagogi atacate și lupte de stradă între evrei și arabi. Cel puțin 83 de persoane și-au pierdut viața în Gaza, de la izbucnirea conflictelor, de luni, în timp ce în Israel șapte persoane au murit. 

Comunitatea internațională a cerut oprirea ostilităților dintre cele două părți, acestea fiind cele mai violente din ultimii ani, iar SUA plănuiește să trimită un emisar pentru a discuta cu cele două părți. Trimisul special ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Opriți imediat focul. Escaladarea duce spre un război pe scară largă. Liderii din ambele părți trebuie să își asume responsabilitatea calmării situației.”

Sursă: BBC, Reuters.

Sursa stire biziday.ro