Importanța educației și dezavantajele aduse de abandonul școlar pentru copiii cu părinți aflați la muncă în străinătate

Educația reprezintă un pilon fundamental în dezvoltarea individului și a societățîi în care trăiește în general. Mai mult de atât, aceasta este chiar o punte între generațîi, un instrument esențial de a transmite cunoștințe și competențe, și un motor care propulsează progresul. În special educația pentru copii este crucială pentru a asigura un viitor durabil și prosper, atât acestora cât și sociatetii.

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Educația copiilor este despre mai mult decât învățarea de informațîi factuale și dobândirea de abilități practice. Aceasta stimulează curiozitatea, cultivă creativitatea și încurajează gândirea critică. Prin educație, copiii învață să se adapteze și să navigheze în lume, să se angajeze cu ceilalți în moduri constructive și respectuoase și să își dezvolte un sentiment de responsabilitate și implicare civică. În plus, educația pentru copii este vitală pentru dezvoltarea personală și socială, contribuind la formarea identitățîi, la stabilirea relațiilor interpersonale și la înțelegerea valorilor și normelor societățîi.

Abandonul școlar, în contrast, reprezintă o problemă serioasă cu consecințe pe termen lung pentru individ și societate. Odată abandonată școala, șansele unui individ de a obține un loc de muncă bine plătit și stabil scad semnificativ. Aceasta poate conduce la sărăcie și marginalizare, cu impact asupra stării de sănătate și bunăstării generale a individului și a comunitățîi sale.

Copiii care părăsesc școala înainte de a-și finaliza educația se confruntă cu multe obstacole în calea progresului lor. Lipsa de calificări și competențe necesare pentru a intra pe piața muncii poate limita opțiunile lor de carieră și potențialul de câștig. De asemenea, acești copii pot fi mai susceptibili de a fi implicați în activități ilegale și comportamente dăunătoare, creând probleme sociale și economice mai largi.

De asemenea, abandonul școlar are efecte negative asupra economiei în ansamblu. O forță de muncă bine educată este esențială pentru a sprijini inovația și creșterea economică. Când copiii părăsesc școala devreme, potențialul lor de a contribui la economie este diminuat. Acest lucru poate duce la pierderea de oportunități economice și la o creștere a cheltuielilor sociale.

Într-un context global în care cunoașterea și tehnologia evoluează rapid, educația pentru copii este mai importantă că niciodată. A învăța să înveți, să te adaptezi și să inovezi sunt competențe vitale pentru succesul în secolul XXI. Abandonul școlar, pe de altă parte, pune în pericol aceste șanse de succes și poate avea consecințe negative durabile.

Pentru a combate abandonul școlar și a promova educația pentru copii, este necesară o abordare multisectorială care implică guvernul, școlile, familiile și comunitatea. Acest lucru include furnizarea de resurse suficiente pentru educație, îmbunătățirea accesului și calitățîi învățământului, oferirea de sprijin pentru familiile defavorizate și crearea unui mediu de învățare care să încurajeze și să sprijine participarea tuturor copiilor. Câteva dintre aceste rezultate își dorește să obțină și proiectul ProEducatie, care vă consta în numeroase tabere educaționale, ateliere practice și diverse programe de studii pentru un număr de până la 270 de copii care se află în medii defavorizare precum zone rurale sau minorități și în special copii ai căror părinți se află la muncă în străinătate.

Motivul pentru care multe persoane aleg această variantă este speranța că vor reuși să câștige mai mulți bani și să-și întrețină mai bine și mai ușor familia. Acest lucru însă poate avea repercursiuni destul de grave asupra copiilor de vârste mici, care sunt predispuși la numeroase situații în care se poate ajute la abandonul scolar, printre altele, chiar și în situațiile în care aceștia au parte de suport moral din partea persoanelor care rămân în urma să aibă grija de aceștia.

În proiect vor participa alături de copii și părinții sau tutorii acestora, dat fiind faptul că unele cursuri, precum cele de consiliere emoțională sau educație socială, se concentrează și pe relațiile dintre aceștia.  Toate informatile necesare despre aceste cursuri și toate celelalte evenimente din cadrul proiectului pot fi găsite și pe site-ul oficial, proiect-proedicatie.ro. Tot de aici se pot face și înscrieri și totodată, se găsesc articole legate de acest proiect și despre importanța educației și formării profesionale a unui individ încă de la o vârstă fragedă.

Alături de atelierele practice și taberele tematice ce vor fi realizate în cadrul proiectului, copiii participanți vor beneficia, timp de 18 luni, și de o subvenție în valoare de 100 de lei/luna. Acești bani pot fi utilizați în scopul achiziției de rechizite și alte elemente necesare pentru scoală și pentru studii.

Copiii ai căror părinți sunt plecați în afara pentru mult timp se confruntă cel mai mult cu lipsa acestora în persoană și cu relația care se înfiripă în timp între aceștia, chiar dacă în ziua de azi comunicarea de la distanță este mult mai ușoară, dat fiind faptul că oricine deține un smarphone sau alternativ un calculator și acces la internet. Aceștia însă pot găsi pe cineva apropiat și în profesorii lor, pe care îi văd zi de zi la scoală și care îi pot ajuta astfel să treacă mai ușor peste lipsa părinților, până la vârstă la care acest lucru nu ar trebui să mai devină o problemă. Iar în acest sens, dezvoltarea abilitaților de comunicare și de socializare precum și exteriorizarea emoțiilor și a gândurilor joacă un rol important în asta.

Prin participarea la proiect, copiii vor reuși așadar să devină mai conștienți de importanța educației și de cea a mergerii la școală și își pot îmbunătăți abilitățile de bază astfel încât să se poată integra mult mai ușor în societate.