Haos total în SUA. Situaţia a scăpat de sub control. Poliţia împuşcă şi arestează jurnalişii

Revolte fără precedent în Statele Unite ale Americii după ce George Floyd, un bărbat de culoare a fost curis de poliţişii din Minneapolis. Protestele s-au extins în toată SUA. Poliţiştii au început să împuşte jurnalişii care relatau despre proteste şi chiar să-i aresteze în direct.

De mai bine de o săptămână, SUA este cuprinsă de proteste, revolte şi arestrări în direct. Patria democraţiei este de nerecunoscut după moartea lui George Floyd care a scandalizat întreaga planetă. Oamenii s-au răsculat în toată America şi cer justiţie şi să se facă dreptate.

În ciuda faptului că în multe state americane s-a decretat stare de urgenţă şi a fost scoasă pe străzi, Garda Naţională, maericanii ies în număr tot mai mare şi devin tot mai vehemenţi.

Este revolta secolului împotriva sistemului de poliţie şi justiţie din SUA care comite abuzuri şi crime împotriva propriului popor.

Americanii cer reforme din temelii şi vor ca cei vinovaţi să plătească cu ani grei de puşcărie.

Poliţiştii din Minneapolis au arestat în dorect un jurnalist CNN care transmitea live de la faţa locului, apoi, mai mulţi jurnalişti au reclamat faptul că au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc.

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente.

Orașul Minneapolis a fost cuprins total de haos iar zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Oraşul arată ca după război după ce protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate. După zibucnirea protestelor, poliţistul care i-a pus genunchiul pe gât, a fost arestat.

Protestatarii au incendiat clădiri, mașini și au jefuit și au vandalizat magazinele care le-au ieșit în cale.

Trump a scris un mesaj pe Twitter în care i-a numit pe protestatarii din Minneapolis „huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte dacă protestele continuă.

Nu pot să stau şi să privesc cum asta se întâmplă unui mare oraş american. O lipsă total de leadership. Fie primarul radical de stângă Jacob Frey îşi face treaba şi readuce oraşul sub control, fie trimit eu Garda Naţională şi fac treabă. Aceşti huligani dezonorează memoria lui George Floyd, iar eu nu voi permite asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este cu el până la capăt. Dacă are probleme, vom prelua noi controlul, iar atunci când vor începe jafurile vom începe şi noi să tragem”, a scris Donald Trump pe Twitter.

George Floyd a murit după ce a fost imobilizat de un poliţist, care şi-a pus un genunchi pe gâtul lui. O filmare îl arată respirând greu în timp ce un polițist alb are genunchiul pus pe gâtul lui.

Derek Chauvin, polițistul care l-a îngenuchiat pe Floyd a fost arestat și acuzat de omor de gradul al treilea.

Incidentul din Minneapolis a început luni, după ce poliția a primit un raport despre un incident în care bărbatul încerca să folosească o factură falsă de 20 de dolari la un magazin.

Ofițerii l-au localizat pe suspect în mașina sa, dar când i s-a cerut să se îndepărteze de vehicul, poliția Minneapolis spune că a rezistat fizic.

Chauvin a fost filmat așezându-și piciorul pe gâtul lui Floyd mai mult de opt minute, în ciuda faptului că acesta a spus în mod repetat că nu poate respira.

De atunci, mii de persoane au ieșit în stradă în zeci de state din SUA ca parte a mișcării Black Lives Matter.

Derek Chauvin avea 18 plângeri împotriva sa, a informat anterior Insider. Conform Times, trei dintre rapoarte au condus la mustrări pentru limbajul și tonul său.

Sursa RecentNews

Tagged: