Discutii privind garantarea voucherelor emise turistilor si… reprogramarea vacantelor

La inițiativa secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a fost organizată miercuri, 3 iunie a.c., o ședință de lucru pe tema garantării voucherelor emise turiștilor în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

La întâlnire au participat Cristian Cosmin, Director General Adjunct FNGCIMM, Marius Tița, Șef Serviciu FNGCIMM, Nicolae Demetriade, Președinte ANAT, Dumitru Luca, Primvicepreședinte ANAT, Valeriu Ștefan, Președintele Consiliului Regional Sud ANAT, Călin Ile, Președinte FIHR, Alin Burcea, CEO Paralela 45, Oana Petrescu, Director General Blue Air, George Barbu, Director General TAROM, cât și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Trebuie știut: Comisia Europeană a publicat pe data de 13 mai a.c. un set de recomandări cu privire la voucherele oferite turiștilor, ca alternativă la rambursările de tip cash aferente călătoriilor anulate în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Printre principalele orientări europene care fac referire la atractivitatea voucherelor, se regăsește și garantarea decontării acestora în cazul insolvenței operatorului din turism.

„Este foarte important să înțelegem că voucherul pe care turistul îl poate primi este doar o alternativă și nu o obligație. Cu toate acestea, recomandarea noastră a fost și rămâne reprogramarea vacanțelor afectate de pandemie. Prin urmare, pentru a reda încrederea turistului în călătorii și totodată pentru a putea veni în sprijinul companiilor din industria ospitalității sau transporturi, ne dorim să implementăm o schemă de ajutor de stat care să asigure voucherele în caz de insolvență”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

În acest sens, pornind de la recomandările Comisiei Europene, au fost discutate ieri principalele caracteristici pe care ar putea să le conțină schema de ajutor de stat. Acestea fac referire la o durată limitată de aplicabilitate, cu posibilitate de extindere dacă situația epidemiologică o va impune, garantarea în procent de 100% atât a pachetelor de servicii de călătorie, cât și a serviciilor unice de călătorie, transferabilitatea voucherelor fără costuri, cât și digitalizarea procedurilor.

IMPORTANT: Ideile dezbătute în cadrul ședinței vor fi comunicate Comisiei Europene, în vederea armonizării eforturilor și deciziilor.

Până în acest moment nu sunt disponibile scheme de ajutor de stat similare, aprobate pentru alte țări.

Sursa BucurestiBusiness