Cum poti gestiona stocul nevandut de produse panificatie pentru a evita risipa!

produse de panificatie

Risipa este o problema majora in zilele noastre, mai ales din cauza faptului ca acesta se intampla si in cadrul companiilor mari si megacorporatiilor (chiar si la nivelul celor extrem de cunoscute in industrie). Apoi, este de la sine inteles ca in topul celor mai risipite produse la nivel global se afla alimentele, mancarurile si produsele de panificatie.

Exista destul de multe documentare care au aratat faptul ca risipa atunci cand vine vorba de alimente si produse panificatie nu reprezinta o problema pentru bugetul unei brutarii. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa se intample.

Iata cateva moduri prin care poti gestiona mai etic, dupa cum s-ar spune, surplusul sau stocul nevandut de produse al brutariei tale!

Stocul nevandut si resturile pot fi transformate in alte produse panificatie

Ce fac brutariile cu surplusul de paine proaspata? De cele mai multe ori, acesta ajunge in cosul de gunoi – clientii rar cumpara paine de a doua zi. Totusi, brutariile creative pot gasi chiar mai mult decat o singura utilizare pentru acest surplus.

Astfel, painea poate fi oricand transformata in toast, budinca de paine, crutoane si asa mai departe. Daca nu este timp pentru asa ceva, uite alta idee interesanta!

Poti pregati pungi cu firmituri de paine pentru pasari pe care sa le oferi clientilor care isi asuma responsabilitatea de a trece printr-un parc si a hrani pasarile!

Surplusul poate fi donat oricand!

Donatiile nu sunt doar un mod de a gestiona stocul nevandut de produse panificatie, dar si un mod exceptional de a imbunatati imaginea brandului tau. Lasand totusi la o parte aspectul de strategie de marketing al acestui tip de actiunea, donarea alimentelor nevandute dintr-o anumita zi este modalitatea ideala de a evita risipa si de a ajuta persoanele defavorizate.

Trebuie mentionat faptul ca donatiile pot fi si ele o problema. De exemplu, conform mai multor surse, politicile interne ale brutariilor si restaurantelor mai mari, care activeaza la nivel global, interzic donarea de resturi si surplus. Totusi, daca brutaria ta este una mica si nu face parte dintr-o franciza, alegerea este doar a ta!

Apeleaza la tehnologie pentru a face surplusul reutilizabil!

In industria produselor de panificatie exista destul de multe tehnologii disponibile care pot prelucra produsul finit si aduce intr-o stare maleabila, dupa cum s-ar spune – pentru ca brutarul sa-l poata folosi pentru a gati altceva.

Aceste tehnologii sunt deseori puse la dispozitie de catre marii furnizori de produse panificatie (aici fiind vorba de drojdii, fainuri si altele). Acesti producatori dezvolta materiile prime in asa fel incat sa poata fi readuse intr-o stare maleabila chiar si dupa prelucrare.

Un ultim mod prin care poti gestiona stocul nevandut ar fi sa previi aparitia acestuia. Majoritatea brutariilor comanda drojdie si alte produse panificatie similare in stocuri mari, pentru a obtine un pret cat mai bun. Rezultatul este reprezentat de daune la nivelul stocului de materie prima si coacerea de produse in exces.

Astfel, trebuie sa gasesti producatorul care iti poate furniza chiar si cantitati mai mici de produse calitative, fara ca pretul sa fie afectat. Unul dintre acesti producatori, pentru care calitatea si pretul avantajos sunt importante, este LeSaffre – drojdii, amelioratori de panificatie si nu numai!