Cum îngrijești pomii fructiferi vara

Albinele zumzăie, vântul cald bate iar soarele strălucește fierbinte și fără pauză. Într-adevăr, este vară, iar acest lucru se simte și în grădina ta de pomi fructiferi. Probabil că observi, chiar de la o săptămână la alta, cât de frumos cresc aceștia și cât de roditori vor fi în toamnă. Cu toate acestea, vara este perioada în care trebuie să te ocupi după un protocol bine stabilit de pomii tăi fructiferi, pentru a preveni eventualele problemele legate de insecte, boli și temperaturile înalte. Descoperă cum îngrijești pomii fructiferi vara, astfel încât să fie cât mai sănătoși!

1.      Tunde copacii

Tunderea regulată a acestor pomi fructiferi îi ajută să trăiască nu doar mai mult, dar și să se dezvolte cum trebuie. În timp ce curățarea pomilor are loc și la sfârșitul iernii, unele tăieri pot fi făcute și vara. Este recomandată tăierea oricăror ramuri noi care cresc de la baza copacului (drajoni) sau direct din ramurile orizontale. Aceste ramuri nu sunt roditoare și, de obicei, aglomerează crengile, crescând astfel incidența bolilor și a atacului insectelor.

2.      Inspecția periodică

Verifică des, în mod regulat, ramurile, scoarța, frunzele și fructele în curs de dezvoltare ale pomului fructifer, pentru a vedea dacă există semne care să indice apariția unei boli sau dezvoltarea unui focar de atac. Dacă găsești ceva, aplică substanțe organice adecvate pentru a remedia problema. De asemenea, poți încerca să oprești înaintarea insectelor folosind mijloace chimice, fizice sau curățarea manuală.

3.      Udă periodic

Cel mai bine este ca atunci când uzi pomul fructifer, să faci acest lucru mai degrabă în profunzime, adânc, decât superficial. Atât timp cât udatul are loc în profunzimea pământului, nu trebuie să faci acest lucru prea des, ci o dată la una-două săptămâni, cu suficientă apă pentru a ajunge în dreptul rădăcinii. Dacă pomul crește pe un sol argilos, deja umed, îl poți uda o dată la două-trei săptămâni. Pe jardina.eu găsești soiuri de pomi potriviți oricărui tip de sol.

4.      Mulcirea și fertilizarea

Mulcirea organică, folosindu-te de frunze, rumeguș ajută la conservarea apei și, de asemenea, furnizează materie organică solului, ajută la controlul buruienilor și, în cele din urmă, stimulează copacul să se dezvolte și să aibă roade numeroase. Este recomandată întinderea unui strat de materie organică de aproximativ 5 cm peste solul din dreptul copacului și, de asemenea, adăugarea de compost în jurul bazei pomilor fructiferi tineri.

5.      Îndepărtarea greutății

În general, mai ales dacă temperatura este prielnică, pomii fructiferi produc chiar mai multe fructe decât poate pomul în sine să susțină. Ruperea fructelor bolnave, infestate de insecte, reduce încărcătura, astfel încât ramurile nu sunt predispuse spre a se rupe sub greutatea lor. Rărirea fructelor previne rodirea în ani alternative, comună la multe soiuri de pomi fructiferi. Lasă fructele mari și sănătoase să se coacă până la procesul natural de cădere.

6.      Împrăștie ramurile

Pentru pomii tineri, ramificațiile ramurilor ar trebui să aibă unghiu largi, ceea ce se traduce prin putere mai mare de a susține încărcătura fructelor. Spre exemplu, poți folosi un instrument din lmen pentru a-l plasa între ramurile cu unghiuri înguste, astfel încât acestea să fie „forațate” să se despartă, sau poți adăuga chiar greutăți la capetele ramurilor mai mici care au nevoie să crească mai mult pe orizontală.

Îngrijirea corespunzătoare a pomilor fructiferi îi va ajuta să trăiască mai mult și să producă fructe mai bune și mai mari. În general, pomii urmează un ciclu biologic firesc, dar uneori pot apărea variabile care să compromită rodul acestora. Având grijă de ei corespunzător, te asiguri de faptul că, atunci când se vor coace, vei avea parte de fructe sănătoase, frumos colorate și bogate în vitamine.