Cum alegi un azil pentru persoane cu handicap, fara sa risti o experienta total neplacuta

Alegerea unui azil pentru persoane cu handicap sau un azil alzheimer nu este deloc usoara. Desi exista astfel de centre de ingrijire in Romania, nu toate respecta demnitatea rezidentilor, existand tot felul de experiente dramatice, greu chiar si de povestit. La polul opus, insa, vei gasi si exceptii. Centre ultra-moderne, dotate 100% corespunzator, unde lucreaza oameni meniti pentru meseria de asistenti medicali, sociali sau infirmieri.

Vei fi surprins: conditiile de cazare sunt excelente, mancarea deosebit de variata si de gustoasa, iar activitatile de petrecere a timpului liber, o preocupare constanta a centrelor. Asa ca ti-am pregatit o lista cu cele mai importante aspecte la care sa fii atent, atunci cand optezi pentru un astfel de centru. Iata!

  1. Modul in care sunt mobilate si dotate camerele

Persoanele cu dizabilitati au nevoie de conditii optime pentru a putea desfasura activitati zilnice, chiar si in lipsa unui personal care sa asigure suportul. Paturile trebuie sa fie special concepute in acest sens, la fel ca si alte piese de mobilier, astfel incat sa fie utilizate cu usurinta. Solicita informatii despre conditiile speciale pe care le asigura centrul de ingrijire. Asigura-te ca incaperile sunt dotate corespunzator, inclusiv cu dispozitive electronice, cum ar fi televizorul, esential pentru un nivel optim de confort al rezidentilor. La fel de importanta este baia, care trebuie sa ofere intimitate si necesita echipamente speciale pentru utilizarea de catre persoanele cu dizabilitati, precum si lifturile, esentiale pentru deplasarea rezidentilor. Un azil pentru persoane cu dizabilitati, sau un azil alzheimer trebuie sa fie intotdeauna un spatiu atent gandit, pentru a indeplini cele mai bune conditii.

  • Felul in care este conceput meniul alimentar zilnic

Regimul alimentar este esential in procesul de acomodare. Asigura-te ca mesele sunt, in primul rand, suficient de variate si de bogate. Un meniu corect include 3 mese pe zi si 2 gustari. Preparatele trebuie sa fie proaspete si sa aiba savoare, iar in conceperea lor este necesara implicarea unui specialist in nutritie. Exista astfel de centre in Romania, care exceleaza la capitolul alimentatie. Asadar, nu renunta la standarde sau la nivelul de pretentii, ci asigura-te ca persoana pe care o vei acomoda la centrul de ingrijire poate sa beneficieze de o alimentatie corecta. Mai mult, este necesar sa te asiguri ca exista posibilitatea de a primi masa la pat, in cazul in care persoana respectiva are dificultati majore de a se deplasa. Este important!

  • Modul in care sunt tratati rezidentii din centrul de ingrijire

Atitudinea cadrelor medicale si a personalului din centrul de ingrijire este un criteriu eliminatoriu in decizia de a opta sau nu pentru serviciile pe care le ofera. Viziteaza centrul si analizeaza acest aspect. Poti cere chiar si detalii persoanelor deja rezidente acolo sau apartinatorilor, pentru a te asigura ca atitudinea prietenoasa este o constanta. Din echipa nu trebuie sa lipseasca medicii ortopezi, cardiologi si nici kinetoterapeutii, care vor asigura servicii medicale, in caz de nevoie. La fel de importante sunt asistentele medicale si infirmierele, care contribuie – semnificativ – la procesul de acomodare al rezidentilor. Nu te sfii sa pui intrebari care te macina: tine cont ca aceste persoane si cunosc fricile firesti ale apartinatorilor.

Cauti cel mai bun azil pentru persoane cu handicap? Batranetifericite.ro, un exemplu de ASA DA!

Batranetifericite.ro este un camin batrani preturi bune. Este locul care aduce impreuna specialisti din toate domeniile, ce au un singur scop: acela de a-i ajuta pe varstnici sa se bucure – din plin – de ultima perioada a vietii lor. Este mai mult decat un simplu azil pentru persoane cu handicap: personalul este extrem de prietenos, mancarea este foarte gustoasa, iar conditiile de cazare sunt excelente – asta spun review-urile apartinatorilor.