Ce trebuie să știi despre relația angajator-angajat dacă vrei să ai angajați fericiți 

Relația angajator-angajat ar trebui să fie, în primul rând, una de încredere reciprocă. Angajatorul se bazează pe angajat că își va îndeplini obligațiile la locul de muncă și, în acest fel, va contribui la bunul mers al afacerii. De cealaltă parte, angajatul se bazează pe angajator că îl va plăti lunar pentru munca depusă și va reuși în acest fel să se întrețină financiar pe el și, eventual, pe familia lui. 

Însă doar încrederea reciprocă nu este suficientă. Când vine vorba de relațiile de munca, sunt numeroase aspecte-cheie de care ar trebui să ții cont, dacă vrei să creezi o atmosferă plăcută, iar angajații să vină fericiți la serviciu. 

Recunoaște meritele angajaților tăi 

Apreciază eforturile angajaților tăi și fă-i să se simtă valorizați în cadrul echipei atât prin ceea ce spui, cât și prin ceea ce faci. De sărbători sau la ocazii speciale oferă angajaților tăi mici atenții, cum ar fi câte un cos cadou de Paste, ca semn de recunoștință pentru munca depusă în cadrul companiei. 

Nu subestima puterea unui „mulțumesc” spus la momentul potrivit, ori a unor cuvinte de laudă atunci când este atins un obiectiv important. 

Comunică sincer și transparent 

Un alt ingredient cheie pentru o relație sănătoasă angajator-angajat este comunicarea. Fii deschis și sincer în dialogul cu echipa ta. Ascultă feedback-ul lor și încurajează-i să împărtășească atât ideile pozitive, cât și problemele cu care se confruntă. 

Fii transparent în deciziile pe care le iei, mai ales dacă îi privesc în mod direct. Transparența le poate întări angajaților sentimentul de apartenență și vor fi mai focusați pe misiunea lor. Desigur, recompensele eficiente, cum ar fi bonusurile, mai multe zile libere plătite și cosuri cadou, ajută și ele la motivarea angajaților. 

Oferă respect să primești respect 

Respectul consolidează orice relație, cu atât mai mult relațiile profesionale. Nivelul de apropiere depinde atât de angajator, cât și de angajat. Unii angajatori aleg să-și țină angajații la distanță și, făcând acest lucru, se asigură că nu există nicio confuzie cu privire la ierarhia care există între ei. Alții sunt mai prietenoși cu angajații lor, văzând asta ca pe o modalitate de a creea un mediu de lucru plăcut și motivant. 

Deși niciuna dintre opțiuni nu este în întregime corectă sau greșită, este înțelept să eviți să te apropii prea mult de angajați deoarece altfel riști să ajungi în situații pe care nu ți le dorești. 

Promovează echilibrul muncă – viață personală 

Un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională contribuie la o stare de bine generală și la o productivitate crescută. Asigură-te că angajații tăi beneficiază de toate zilele de concediu și de pauze adecvate pentru a se relaxa. În măsura în care este posibil, permite un program flexibil și oferă opțiunea de a lucra de acasă, atunci când apar situații speciale. 

Nu uita, angajații fericiți sunt cea mai valoroasă resursă a companiei tale.