Ce ar trebui să se afle în dotarea unui cabinet stomatologic

Românii nu sunt prea buni prieteni cu medicii stomatologi, iar mulți dintre ei nici nu mai știu cât a trecut de la ultima vizită la dentist. Din fericire, lucrurile încep să se schimbe în bine, iar cabinetele stomatologice încep să fie frecventate ceva mai des. Și tu vrei să îți deschizi un astfel de cabinet, și de aceea am decis să îți oferim câteva informații despre ce ar trebui să se afle în dotarea lui.

Sală de așteptare și zonă de depozitare

În primul rând, ai grijă ca locația să fie una destul de spațioasă încât să permită existența unei săli de așteptare pentru pacienții tăi, grupuri sanitare pentru personalul medical șin pacienți, dar și o zonă de depozitare pentru produsele necesare curățeniei, igienizării, dezinfectării și sterilizării instrumentarului medical, dar și a uniformelor. Unul sau mai multe dispensere dezinfectanti reprezintă un minim necesar pentru a avea grijă de sănătatea pacienților tăi.

Mobilierul cabinetului

Printre piesele de mobilier din cadrul cabinetului tău stomatologic trebuie să se afle și un dulap cu mai multe sertare în care să fie păstrate medicamente, ustensile, consumabile de care ai nevoie pentru consultații și tratamente.

Evident, nu are cum să lipsească scaunul pacientului, care știi și tu cum trebuie să fie, și dacă ne permiți o recomandare, pielea sau materialele asemănătoare trebuie folosite la acoperirea lui, deoarece în acest fel este mult mai ușor de dezinfectat și igienizat după fiecare pacient.

Aparatura din cabinet

Până nu demult, o vizită la medicul stomatolog era o adevărată dovadă de curaj, și nici aparatura nu era una foarte bună. Din fericire, lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar adevărații profesioniști au înțeles că un spațiu primitor, existența de aparatură de ultimă generație, o atitudine plăcută și servicii de calitate contribuie enorm la o mai mare încredere în actul medical. Nu contează că este vorba despre un control de rutină sau o intervenție ceva mai complicată, o experiență cât mai plăcută ne face să revenim de fiecare dată fără frică și mult mai liniștiți.

Referitor la echipamentele care trebuie să se afle într-un cabinet stomatologic, printre acestea trebuie să se afle compresorul, autoclavul, echipamente specifice pentru implanturi și/sau chirurgie orală și edonfoție, distilator de apă, aparat necesar pentru detartraj, lampă fotopolimerizare, dar și aparatură pentru sterilizarea instrumentarului necesar. Să nu uităm nici de dezinfectanti suprafete pentru că în acest fel ai grijă atât de sănătatea pacienților tăi, dar și a voastră, a cadrelor medicale. Nu mai detaliem ce ar trebui să conțină instrumentarul unui cabinet medical de stomatologic, deoarece acesta este menționat în ordinul nr. 153 din 26 februarie 2003.

Consumabile

Nu putem vorbi despre un cabinet stomatologic fără a aminti și de consumabile, deoarece acestea au rolul de a permite realizarea procedurilor și a lucrărilor în siguranță și la un înalt nivel calitativ. Ca și în cazul dezinfectanților folosiți, și consumabilele trebuie achiziționate doar de la furnizori profesioniști, de încredere.

Produse pentru curățenie și igienă

Nu mai este nevoie să detaliem cât de importantă este igiena în domeniul medical. Prin urmare, poate mult mai des decât în alte sectoare de activitate aici vor avea loc lucrări de curățenie, igienizare, dezinfectare și sterilizare. Evident, toate aceste operațiuni trebuie efectuate ținându-se cont de regulile sanitare în vigoare și, acolo unde situația o cere, să se folosească dezinfectanti autorizati Ministerul Sanatatii.

Curățenia zilnică este obligatorie

Fiind vorba despre un cabinet medical, curățenia zilnică este obligatorie, și nimic nu va fi ”uitat”, indiferent că este vorba despre locul unde au loc procedurile stomatologice, cât și sala de așteptare, grupurile sanitare, recepția, ușile și mânerele lor, toate piesele de mobilier. Scaunele trebuie să fie igienizate folosind în acest scop dezinfectant pentru suprafețe, la fel și mesele și ușile, în timp ce pentru clanță sau mânerele acestora se vor folosi soluții antibacteriene.

Simpla curățenie nu este de ajuns

În cadrul unui cabinet stomatologic au loc, de multe ori, intervenții foarte complexe, ceea ce înseamnă că doar curățenia zilnică nu este suficientă pentru a asigura un mediu cât mai steril, ferit de mulți viruși, bacterii și germeni. Fiecare ustensilă medicală, orice suprafață trebuie sterilizată și dezinfectată în mod corect pentru ca atât cadrele medicale, cât și pacienții să aibă parte de un mediu sigur.

Folosirea de mănuși de unică folosință noi ar trebui să devină o normalitate, la fel și dezinfectarea profesionistă a suprafețelor și a instrumentarului medical. În acest fel se evită mult contactarea de infecții nosocomiale, despre care toată lumea știe cât de periculoase sunt.

Sterilizarea instrumentarului medical

Sterilizarea ustensilelor medicale, precum și a tuturor echipamentelor utilizate se face doar de personalul autorizat, care este instruit în acest sens și care trebuie să respecte etapele necesare, precum și concentrațiile corecte ale dezinfectanților folosiți. Pe toată perioada sterilizării și dezinfectării suprafețelor, echipamentelor și instrumentarului medical personalul trebuie să poarte echipamentul de protecție corespunzător.

Sterilizarea instrumentarului medical dintr-un cabinet stomatologic se poate face folosind dezinfectanții profesionali, ultrasunetele, la pupinel sau la autoclav. După fiecare utilizare a ustensilelor medicale acestea vor fi decontaminate, reușind în acest fel să se reducă semnificativ numărul de infecții. De asemenea, manevrarea lor se va face cu maximum de atenție și prudență, de la și către locul de sterilizare.

Atenție: întotdeauna dezinfectanții folosiți trebuie achiziționați doar de la acei producători și furnizori de încredere, care au primit avizul Ministerului Sănătății. Totodată, se vor respecta recomandările producătorilor trecute pe ambalaj sau pe fișa tehnică a dezinfectantului respectiv, pentru a evita incidentele neplăcute.