Ce ajuta la tratarea degetului in resort?

Te confrunti cu o durere inexplicabila la nivelul unui deget? Nu te-ai accidentat si nu iti dai seama care ar putea fi cauza durerii? Ei bine, ori de cate ori ai parte de dureri de origine necunoscuta la nivelul mainii, incheieturii mainii sau al degetelor, este indicat sa apelezi la ajutorul unui medic specialist in chirurgia mainii. Daca, pe langa durere, te confrunti si cu un blocaj al degetului in palma, este posibil sa ai o afectiune numita deget in resort, cunoscuta si sub denumirea de trigger finger sau tenosinovita stenozanta.

Ce este degetul in resort?

In cazul in care medicul specializat in chirurgia mainii te diagnosticheaza cu deget in resort, inseamna ca durerea cu care te confrunti este cauzata de o inflamatie sau iritatie si de o ingrosare a unei portiuni a tendonului flexor din deget. Asta inseamna ca la nivelul degetului tau s-a dezvoltat un nodul mai voluminos pe tendon, care blocheaza alunecarea tendonului prin tunelul-scripete. Din cauza acestui blocaj, este posibil sa simti o pocnitura sau o plesnitura atunci cand indrepti degetul prin fortare. 

Simptomele degetului in resort

  • durere in momentul miscarii degetului;
  • rigiditate a degetului;
  • dificultate sau imposibilitatea de a indrepta degetul;
  • senzatia unei pocnituri sau plesnituri atunci cand incerci sa indrepti degetul afectat.

Cauzele degetului in resort

Ai o slujba sau un hobby care implica miscarea repetitiva a degetelor? Poate ca esti muzician (chitarist, pianist sau trompetist). Sau poate ca lucrezi intr-o fabrica sau intr-un laborator unde trebuie sa efectuezi sarcini ce implica miscari repetitive ale mainii si ale degetelor. Persoanele cu aceste tipuri de locuri de munca sunt mai expuse riscului de a dezvolta deget in resort. Totodata, daca ai o boala autoimuna, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoida, sau daca ai sindrom de tunel carpian (o neuropatie de compresie la nivelul maini), esti mai predispus la acest diagnostic medical.

Metode de tratament pentru degetul in resort

De cele mai multe ori, medicii de mana incep prin a recomanda tratamente conservatoare. Acestea functioneaza in majoritatea cazurilor. Daca, insa, metodele nechirurgicale nu functioneaza, operatia ramane singura optiune.

Iata cateva dintre cele mai eficiente tratamente:

Administrarea de medicamente antiinflamatoare:

In stadiu incipient, degetul in resort poate fi ameliorat prin administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, acestea putand fi luate si fara prescriptie medicala.

Odihna

Odihnirea tendonului inflamat al degetului este o parte importanta a tratamentului. Medicul de mana iti poate oferi o adeverinta medicala care sa te scuteasca temporar de activitatea de munca ce a contribuit la starea pe care o ai. De asemenea, purtarea unei atele specifice poate fi de mare folos.

Aplicarea de gheata

Folosirea pachetelor de gheata pe degetul afectat poate calma inflamatia si poate ajuta la ameliorarea disconfortului. Din pacate, insa, efectul este temporar.

Injectiile cu corticosteroizi

Daca ai dureri intense, medicul de mana iti poate oferi injectii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului. De regula, aceste injectii au efect de lunga durata, chiar si de cateva luni. Cu toate acestea, nu sunt o solutie permanenta.

Interventia chirurgicala

Daca tratamentele conservatoare nu iti ofera suficienta alinare, operatia ramane singura optiune. Interventia consta in eliberarea tendonului care este inflamat. In urma operatiei, blocajul dispare imediat, iar recuperarea este, de regula, rapida.

De stiut ca interventia chirurgicala este cea mai buna metoda de tratament pentru degetul in resort, eliberand sigur si fara recidiva blocajul tendonului.