Bine aţi venit în Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanatahu ! Cel mai lung tomponim din lume care a starnit interesul lingvistilor dar si al turistilor.

Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanatahu (Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanata)Este vorba de denumirea neoficială, dar tradiţională şi istorică a numelui unui deal situat la 305 înălţime deasupra nivelului mării din districtul Southern Hawkee Baz din Insula de Nord, Noua Zeelandă.

Mai exact, locul cu pricina se află în apropiere de Mangaorapa și Porangahau, la sud de Waipukurau, între Hastings și DannevirkeNoua Zeelandă. Numele este de cele mai multe ori abreviat de către locuitori pentru a facilita conversația, termenul folosit fiind „Taumata”.
Traducerea directă a numelui din limba maori înseamnă literalmente “Locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a urcat, a coborât ca mâncător de pământuri, a cântat din fluier pentru iubita lui”, şi are legătură cu folclorul şi mitologia maorilor.

Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanatahu, are nu mai puțin de 85 de litere și… cum era de așteptat, a intrat în Guiness Book (Cartea Recordurilor) ca fiind cel mai lung toponim din lume.

Sursa foto: Wikipedia