Aviptadil – un posibil remediu în COVID-19

La ora actuală lumea se confruntă cu o pandemie de coronavirus (SARS-CoV-2). Această epidemie produsă de SARS-CoV-2 a debutat la Wuhan, Hubei, China, la sfârșitul anului 2019. Denumit inițial 2019- nCoV, virusul este acum cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 și boala pe care o determină se numește COVID-19.

Epidemiile anterioare de CoV includeau sindromul respirator acut sever (SARS), care a debutat în China în anul 2003 și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a debutat în anul 2012.

Ratele de mortalitate au fost de peste 10% pentru SARS și de peste 35% pentru MERS. Cauza directă a decesului se datorează, în general, pneumoniei atipice severe și sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS). Pneumonia este, de asemenea, cauza morții în cazul persoanelor care dezvoltă gripă, deși rata mortalității este mai mică (1% -3% în cazul pandemiei de gripă AH5N1 din 1918-1919 din Statele Unite).

Factorii de risc pentru pregnosticul rezervat al infecției cu SARS-CoV-2 s-au dovedit până acum că includ vârsta înaintată și comorbiditățile, inclusiv afecțiunile cardiovasculare și respiratorii cronice și statusul de fumător.

Până în prezent, nu există vaccinuri specifice sau medicamente terapeutice care să vizeze SARS-CoV-2, sunt necesare intervenții terapeutice alternative pentru a preveni și ameliora afecțiunile respiratorii asociate cu COVID-19, pentru a reduce în mod eficient mortalitatea și pentru a preveni internarea la terapie intensivă.

În luna mai a anului 2020, FDA a autorizat utilizarea de urgență a remdesivirului pentru tratamentul COVID-19 pe baza datei limită a celor două studii clinice, chiar dacă unul dintre studiile clinice nu a observant o îmbunătățire semnificativă în cazul pacienților cu COVID-19 tratați cu remdesivir. Cu toate acestea, remdesivirul este primul și, până acum, singurul tratament aprobat pentru COVID-19.

În plus, alte studii și observații clinice nu au găsit un beneficiu semnificativ al altor medicamente antivirale în această patologie. Deși rezultatele mai multor studii sunt încă în așteptare, există încă o nevoie disperată de un tratament eficient și sigur pentru COVID-19.

Aproximativ 20% dintre indivizii cu COVID-19 prezintă o formă mai severă caracterizată prin simptome respiratorii semnificative, inclusiv sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS). ARDS este o complicație letală cunoscută datorită nivelului scăzut de oxigenare a sângelui și poate duce la insuficiență de organ.

Aviptadilul, o formă sintetică a polipeptidei intestinale vasoactive umane (VIP), ar putea fi benefic în cazul pacienților cu risc de a dezvolta ARDS. Studiile non-clinice demonstrează că VIP este foarte concentrat în plămâni, unde reduce inflamația, prevenind activarea caspazei-3 indusă de N-metil-D-aspartat (NMDA), inhibând producția de IL-6 și TNFa și protejând împotriva edemului pulmonar indus de acidul clorhidric.

Mai mult, în sistemele de model animal de leziuni pulmonare în cazul șoarecilor, șobolanilor, cobailor, oilor, porcinelor și câinilor, s-a demonstrat că Aviptadilul restabilește funcția de barieră la interfața alveolo-capilară și protejează plămânul și alte organe.

În Europa, Aviptadilul este aprobat pentru uz uman și s-a dovedit a fi sigur în studiile de fază II pentru sarcoidoză, fibroză pulmonară, bronhospasm, disfuncție erectilă, precum și într-un studiu de fază I în ARDS în ultimele două decenii.

În SUA, VIP a primit denumirea de medicament orfan FDA pentru tratamentul ARDS și a fost admis în programul FDA Corona Virus Technology Accelerator.

Într-un studiu de fază I cu Aviptadil efectuat de Sami Said la începutul anilor 2000, opt pacienți cu ARDS severă cu ventilație mecanică au fost tratați cu doze crescătoare de VIP intravenos. Șapte pacienți (88%) nu au mai necesitat intubare, evitându-se decesul acestora. Șase pacienți (75%) au părăsit spitalul și unul (13%) a decedat din cauza unui eveniment cardiac.

La ora actuală este în derulare un studiu clinic de fază II care utilizează Aviptadil intravenos în cazul pacienților cu infecție COVID-19 și ARDS.

Un studiu clinic de fază II/III va studia efectul Aviptadilului administrat pe cale inhalatorie pentru tratamentul leziunilor pulmonare non-acute din COVID-19.

În Europa, au fost efectuate două studii de fază II cu Aviptadil.

Studiile efectuate pe voluntari sănătoși au arătat că Aviptadilul administrat pe cale inhalatorie este bine tolerat, cu puține efecte adverse.

Sursa: clinicaltrials.gov

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Mr-Capital-Highlight.jpg

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Banner-Alice-Piperea-orizontal-alb-1024x236.jpg

Tagged: