6 sfaturi pentru pomi fructiferi sănătoși 

Orice proprietar de curte sau grădină mai mare sau mai mică își dorește să dețină și câțiva pomi fructiferi.  Cum pentru a-i ajuta să se prindă și a da cât mai multe roade este nevoie de o serie de măsuri ce trebuie să fie luate de la început și periodic, ne-am gândit să venim mai jos cu 6 sfaturi pentru a avea pomi fructiferi sănătoși.

Fructele de orice sezon, sunt unul dintre produsele preferate de majoritatea consumatorilor, de orice vârste. Fie că vorbim de cireșe, piersici, caise, mere, prune, pere ș.a., ele asigură un aport important de vitamine, dulce natural și fibre. Astfel, dacă ai o curte, este și păcat să nu găsești loc pentru a pune și câțiva pomi fructiferi.

Iată care sunt cele 6 sfaturi Jardina pentru pomi fructiferi sănătoși:

1. Locul din care îi cumpărăm

Pentru a fi siguri că vom planta pomi care se vor prinde este foarte important să-i cumpărăm dintr-un loc sigur.  Dacă nu știm să evaluăm starea unui puiet, există un risc foarte mare ca, din locuri neautorizate, să cumpărăm pomi care nu se vor prinde sau pentru care vom primi informații de plantare și întreținere incomplete sau necorespunzătoare.

2. Soiuri rezistente și adaptate

Dacă vrem să avem pomi sănătoși și rezistenți, trebuie să optăm pentru soiuri autohtone sau care au fost modificate pentru a se adapta la condițiile climatice din zona unde urmează să fie plantați. Contează de asemenea foarte mult  și calitatea solului și felul în care un soi dorit este adaptat la acesta.

3. Când este recomandat să fie plantat

Pentru a se prinde și a rezista, plantarea pomilor fructiferi trebuie să fie făcută atunci când  și în condițiile în când este recomandat de producător. Neglijarea anumitor detalii și neprotejarea lor când există condiții de ger și îngheț poate duce la pierderea lor.

4. Care sunt recomandările de îngrijire

Pentru a fi mereu sănătoși, pomii trebuie tăiați toamna sau primăvara, curățați de crengi și fructe uscate, săpați, văruiți, stropiți și fertilizat. Aceste proceduri le vor permite să se dezvolte armonios și să fie mai rezistenți la boli și dăunători.

5.  Altoirea pomilor

Chiar dacă nu este o procedură la îndemâna oricui, dacă nu suntem mulțumiți de pomul obținut și dorim să obținem un alt soi care ne place mai mult, putem recurge la altoire. Această procedură presupune îmbinarea în mod artificial, a unei porțiuni din planta noastră cu o altă plantă pentru a-i prelua calitățile. Prin această metodă se poate obține un soi îmbunătățit, mai rezistent la boli și condiții de mediu.

6.   Cumpărați pomi fructiferi mai mari

Pentru a ajunge mai repede la rodire este bine să cumpărați pomi mai mari, cu vârsta de minim 1-2 ani, cu înălțime de peste 1 m, cu rădăcini viguroase și tulpină verde și hidratată. Acest gen de puieți au mult mai multe șanse să se prindă și să ofere fructe cât mai repede.

În concluzie, dacă dorești să plantezi și să crești pomi sănătoși este bine să-i cumperi din surse sigure și să respecți cât mai multe dintre recomandările jardina.eu de plantare și îngrijire periodică primite la achiziție.