4 soiuri de pomi fructiferi pe care să le plantezi în 2023

Dacă dispui de spațiul necesar pentru a-ți face o livadă este bine să profiți de asta. Vei avea propria sursă de vitamine. Pentru a avea o livadă frumoasă la tine acasă îți recomandăm să plantezi soiuri comune precum meri, peri, pruni, caiși.

Plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi se face întotdeauna în perioada de repaus vegetativ, care începe o dată cu căderea frunzelor, toamna, în luna octombrie. Pomii fructiferi vor porni în vegetație odată cu umflarea mugurilor, de obicei primăvara în luna aprilie. Însă, aceste două perioade diferă de la specie la specie, iar atunci când plantezi pomii este bine să iei în considerare atât condițiile atmosferice, cât și specia pe care o plantezi.

Merii se plantează în perioada de repaus vegetativ, toamna, însă atunci când temperaturile sunt în jurul valorii de 5 grade Celsius, nu mai mici. În general, cel mai bine este să cureți merii când aceștia sunt în stare latentă. Așa că alege o zi de iarnă plăcută și însorită și bucură-te de această parte a livezii. 

Perii se vor planta tot în lunile de toamnă și se vor curata asemenea merilor, cand sunt în stare latentă. Iarna este momentul cel mai potrivit să îi cureți.

Cireșii se plantează toamna, însă se curăță când vremea este caldă. Nu tăia iarna sau toamna târziu sau primăvara devreme. Bolile bacteriene sunt prezente în toate mediile și sunt deosebit de dăunătoare cireșelor. 

Plantarea sâmburoșilor se face toamna, iar cel mai bun moment pentru a curăța caișii este primăvara devreme. Încearcă să tai după ultimul îngheț. 

Prunul se poate curăța de două ori pe an. Curăță în timpul iernii, pentru a scăpa de ramurile rupte și moarte și pentru a modela copacul și în iulie, pentru a menține o dimensiune acceptabilă. 

Cum să ai o livadă sănătoasă?

Pentru o livadă sănătoasă trebuie să ții cont de niște factori. 

Soarele are un rol foarte important. Plantează pomii într-o locație care primește cel puțin jumătate de zi de soare. Lumina soarelui ajută pomul să producă o recoltă prolifică de fructe. Pomii fructiferi preferă solurile bine drenate, fertile. Dacă ai un sol cu un conținut ridicat de argilă, adaugă turbă la sol în momentul plantării. Acest lucru va ajuta la creșterea drenajului pentru pomi. Pomii fructiferi ar trebui să fie plantați la aproximativ 3,5 -4 m unul de celălalt, iar rândurile trebuie separate la 5,5 – 6 m. Acest lucru va permite mult spațiu pentru ca pomul să prospere și oferă soarelui posibilitatea de a trece eficient prin pom. De asemenea, oferă o bună ventilație a aerului, ceea ce ajută la reducerea bolilor.