35 de ani de la dezastrul de pe Heysel

Pe 29 mai 1985, 39 de fani ai echipei Juventus Torino au decedat înaintea finalei Ligii Campionilor Europeni, contra englezilor de la Liverpool.

Liverpool – Juventus, disputat la Bruxelles, pe stadionul Heysel, este meciul care a scris una dintre cele mai negre pagini din istoria fotbalului mondial. Cu o oră înainte de începutul partidei, un grup de suporteri ai lui Liverpool au sărit gardul de protecție care-i despărțea de fanii lui Juventus. Panicați, aceștia au început să fugă din tribună, provocând astfel prăbușirea peretelui susținător, fapt care a dus la moartea a 39 de personae, alte aproape 600 fiind rănite. Din cei 39 de morți, 32 au fost italieni (inclusiv 2 minori), 4 belgieni, 2 francezi și un nord-irlandez.

Această dramă s-a desfășurat în direct la posturile europene de televiziune, în fața a peste 400 de milioane de telespectatori, însă confuzia care domnea a mascat amploarea dezastrului.

Poliția belgiană, puțin prezentă în interiorul stadionului, a fost acuzată de incompetență, la fel ca și federația belgiană, acuzată că a gestionat prost vânzarea biletelor și organizarea meciului.

Stadionul era foarte uzat

Deși era stadion național al Belgiei, Stadionul Heysel era într-o stare tehnică proastă la momentul finalei europene din 1985. Stadionul, construit în 1930, nu a fost întreținut suficient de bine, astfel că unele părți ale stadionului de-a dreptul se surpau. Spre exemplu, gardul exterior al stadionului era construit din bolțari, și fanii care nu au avut bilete, au fost observați spărgând găuri în el pentru a intra înăuntru. După dezastru, timp de zece ani, arena a fost închisă pentru fotbal și a găzduit doar competiții de atletism. A fost renovat în 1995 și rebotezat “King Baudouin”.

Englezii, interziși în Europa

În pofida incidentului, meciul nu a fost anulat, ci s-a jucat cu două ore întârziere, pentru a se evita altercații în continuare. Juventus a câștigat cu 1-0, prin golul marcat de Michel Platini, dn penalty, în minutul 56, după un fault asupra lui Boniek. Ca urmare a tragediei de pe Heysel, cluburile engleze de fotbal au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene (ridicată în 1990–91), Liverpool fiind exclusă pentru încă un an suplimentar. 14 suporteri ai FC Liverpool au fost găsiți vinovați de omucidere involuntară, fiecare din ei fiind condamnat la trei ani de închisoare. Dezastrul a fost mai târziu descris ca “cea mai neagră oră din istoria competițiilor UEFA”.

Sursa: SportM