26 de ani de când Hagi și Răducioiu au răpus Columbia

Pe 18 iunie 1994, România spulbera Columbia la Mondialul din America, una dintre cele mai mari victorii din istoria tricolorilor.

La Mondialul din 1994, sorţii ne aruncaseră într-o grupă cu Elveţia, Columbia şi ţara gazdă, iar primul meci era cu naţionala sud-americană, pe care Pele o văzuse principala favorită la câştigarea competiţiei. Columbia zdrobise în ultimul meci din preliminarii Argentina, 5-0 chiar la Buenos Aires, şi avea o generaţie de excepţie condusă din teren de Carlos Valderramma, mijlocaş inconfundabil din pricina coafurii sale, asemănătoare unei căpiţe de fân.

În tribunele de pe „Rose Bowl” s-au aflat la ora meciului 91.856 de oameni. E numărul oficial înregistrat la FIFA. Mai mult decât toată Reşiţa lui Dorinel Munteanu, unul dintre titularii României. Fanii României, în număr de câteva mii, erau însă net inferiori columbienilor, care avea avantajul că veneau de mult mai aproape.

Și totuși, calculele hârtiei au fost date peste cap. Conduși magistral de Hagi, cu Răducioiu săgeată blondă din atac, Gică Popescu și Belodedici magistrali în apărare, iar Stelea într-o formă de zile mari, România a învins clar Columbia, scor 3-1.

Pe Rose Bowl, în Los Angeles, orașul luxosului Hollywood, tricolorul a fluturat semeţ, iar în ţară, lumea a pornit puhoi pe străzi, când zorii încercau să înlăture noaptea. Au fost sute de mii de oameni în oraşele importante, scandând toţi „România! România!” şi „Iliescu minte/Hagi preşedinte!”. 26 ani! Atât au trecut de atunci! Hai România!

România – Columbia 3-1

Au marcat: Răducioiu (15 şi 89), Hagi (34) / Valencia (43)

România: Stelea – D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, D. Munteanu – Hagi, Lupescu, Gh. Popescu – Răducioiu (90 Papură), Ilie Dumitrescu (68 Selymes) Antrenor: Anghel Iordănescu

Columbia: Cordoba – Perez, Escobar, Herrera, Perea – Alvarez, Valderramma, Gomez – Asprilla, Valencia, Rincon Antrenor: Francesco Maturana

Sursa: SportM

Tagged: